Bireysel Emeklilikte Emekli Maaşı Nasıl Bağlatılır?

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne girerken aylık, 3 aylık, 6 aylık ve yıllık ödemelerle gireriz. Bu ödemeler bireysel emeklilik şirketlerinde çeşitli fonlarda değerlendiriliyor. Kişi emeklilik hakkını kazandığında yani 10 yıl ödeme koşulu ve 56 yaş haddini tamamladığında kişi emekli sıfatını kazanarak, kendisine maaş bağlatabilecektir. Bireysel Emeklilik Sisteminin diğer sosyal güvencelerden farkı, SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı’nda alınan maaşın üzerinden kesilen miktar, kişinin hem sağlık, hem de emeklilik fonunda birikir. Bireysel Emeklilik’de ise ödenen katkı payları %100 emeklilik fonunda birikir ve adına sözleşmesi olan kişi, 56 yaşından sonra emeklilik fonunda biriken parayı alabilir.

Peki maaşı nasıl alacaktır?

Kişi emekli olduktan sonra isterse içerideki parasını  3,75 vergi stopajı kesilere toplu olarak alır, isterse de stopaj kesintisi yaşamadan direk maaşa bağlatabilir. Maaş aşamasında kişiyle yıllık gelir sözleşmesi yapılır ve ne zamana kadar ne kadar maaş alabileceği hesaplanır.

224 responses to “Bireysel Emeklilikte Emekli Maaşı Nasıl Bağlatılır?

  1. Bireysel emeklilik kafa karıştırıcı ve girmeden uzun araştırmalar yapılması gereken bir yönetem

  2. Evet sisteme girmeden uzun araştıma isteyen ve geniş bilgiye sahip olunması gerekir. Tavsiyem çeşitli şirket araştırmaları yaparak farklı danışmanlarla görüşmek bu konuda en iyi yöntem olur.

  3. ne zamana kadar ne kadar maaş alabileceği hesaplanır.
    Bu söz benim kafamı karıştırdı. Şimdi 56 yaşında emekli olacak kişiye tutup emeklilik şirketi ölene kadar değilde belli bir zamana kadar mı ödenecek?

    • Elbetteki. Çünkü kişi yatırdığı katkı payının içerde biriken kısmı kadar maaş bağlatabiliyor. İsterse kişi bir yaş haddi belirler, örneğin ben 85 yaşına kadar maaş almak istiyorum der, ona göre içerideki para hesaplanarak kişiye 85 yaşına kadar maaş bağlanır. Kişi 3 aylık maaşını alırken içerde kalan para yine emeklilik yatırım fonlarında değerlenmeye devam eder.

  4. Siz bu konuda baya bir bilgi sahibisiniz sanırım vaktim olduğundan baştan aşağı gezicem blogunuzu:)

    • Teşekkür ederim. Sorularınıza yardımcı olmaya çalışacağım. Sektörde birkaç senemi geçirdiğimden bir hayli deneyim sahibi oldum.
      Kolay gelsin.

  5. 85 yaşına kadar hesaplattırdı fakat 70 yaşında öldü adam ne olacak? 70-56 = 14 adam 14 sene maaş aldı ne olacak? Nasıl olacak o zaman maaş hesaplaması?

    • Kişi 70 yaşında vefat ettiyse, içeride kalan para, eğer kişi lehdar belirlemediyse birinci dereceden yakınlarına verilir. Yakınlarına geri kalan para maaş olarak verilmez, toplu olarak verilir.

  6. Bu sistemde emekli olmuş herhangi birisi var mı? Çünkü ben şu an ayda 100 dolar yatırsam ( 28 yaşındayım ) 56 yaşına kadar 28*12*100 =33.600 USD doları yatırmış olacağım. Daha sonra ne kadar emekli maaşı alacağım sorusuna kimse yanıt veremiyor.

    Neden?

    • Sistemden birikimli hyat sigortasından emekli olanlar var ancak onların aldıkları maaş çok daha cüzi miktarda. Sistem 2003 yılında çıktığından, emeklilik şartı da 10 sene olduğundan bireysel emeklilik sisitemi ilk emekliliğini 2013 de verecek. Ancak bununlar ilgili herhangi bir şirketin danışmanından hesaplamasını size gösterecekleri illüstrasyonlarla gçrebilirisiniz. Neden size net bir hesap çıkarmadıklarına ve net bir maaş söyleyemediklerine gelince… Yatırdığınız 100 doların yıl içinde hangi fonlarda değerleneceği çok önemli. Fonları ne kadar getireceğini elbetteki bilemeyiz. Ancak son yıllarda çıkıştaki ve riski az olan fonlara yatırrsanız, yaklaşık tutarlar çıkarırsınız. Fonların günlük getirileri önceden tahmin edilemediğinden size net bir bilgi verilemiyordur.

  7. slm.5 senedir bireysel emekliliğe para yatırıyorum.şuanda aylık ödediğim miktar 120 tl.buna göre 56 yaşında emekli olmak istediğimde bana 70 yaşına kadar bağlanacak aylık miktarı ne olur. . .yardımlarınız için şimdiden teşkkür ederim

    • Hamza Bey, bunu katkı payı yatırdığınız şirketinizdeki danışmanınıza sorarsanız daha net bir bilgi edinebilirsiniz. Bu aşamada 5 yıldır hangi fonlarda paranızın değerlendirildiği önemli ve şu anda hangi fonlarda paranız bulunmaktadır. Miktarı ne kadar oldu? Bunları danışmanınız görebildiğinden size bir illistirasyon çıkaracaktır. Bu illisturasyonda 56 yaşınızda ortalama ne kadar paranız birikeceği size bildirilir. Bu yaştan sonra sizinle yapılacak olan yıllık gelir sözleşmesiyle içerde bulunan paranıza göre ister maaşı siz belirlersiniz, ister şirkete bırakırsınız 70 yaşına kadar.

      5 yıldır 120 tl ödediğiniz varsayarsak 7200 tl şirkete yatımış oluyorsunuz. Hangi fonlarda değerlendirildiğini bilemiyorum ancak bu para ortalama iki katına varmış olmalı 5 senede. Bu aşamada şu anda kaç yaşında olduğunuz da önemli. Yani 56 yaşınıza kaç yıl kaldı? Bunları bilmeden basit hesaplama yapmak mümkün değil ne yazık ki.

    • garanti bankasından bahsediyorum sımdı
      5 yıl sıstemdesın (60 ay) ayda 120,00TL yatırdın
      30,00TL devlet veriyor 10,00TL banka

      senin buzamana kadar yatırdın para 7200,00TL
      hesapta bırıken 9600,00TL
      5 yıl daha sıstemde kaldın dıyelım 7200 daha yatırdın
      sonra yası bekledın

      14400,00TL yatırdın 19200,00TL
      hepsını almak istersen 18528,00TL alabılırsın 56 yasında
      10 ay almak ıstedın dıyelım 1920,00 tl alırsın baskada yok

      benım ogrenmek ıstedıgım su arkadaslar ben bıreysel emeklılıge kaydolacam yatırdım parayı alacam sonra ssg dakı gıbı asgarı ucret alabılecem daımı bır sey varmı

  8. merhaba. annem 50 yaşında ve onu bireysel emeklilik yaptırmak istiyorum. Birkaç bankayı araştırdım aylık 100 ytl ile sisteme kayıt olunabiliyor. Peki 10 yıl sonra emkli olduğunda ne kadar maaş alır? benim kafam çok karıştı. Yardımcı olur musunuz?

    • Merhaba,
      Anneniz bildiğiniz gibi 10 yıl sonra emekli olabiliyor. 56 yaşında emeklilik hakkını kazanmış oluyor ancak 10 yıl ödeme şartını sağlamadığından 60 yaşına kadar ödeme yapacak. Sisteme 10 yıl 100tl üzerinden para yatırsanız 12.000 tl yi 10 senede yatırmış olacaksınız.Bu aşamada kullanacağınız fonlar çok önemli, ayrıca her yıl Tüfe ye endeksli olarak yatırdığınız 100 tl min %10 artış gösterir. Kısaca biz bu paranın bu artıila beraber 15.000 tl olduğnu düşünürsek, Fonlarda da düşük riskli bir artış gösterdğini varsayarsak en az iki katı olacaktır. Bu da annenize bugünün parasıyla tahmini 300 tl civarında bir emekli maaşı sağlayabilir. Bu rakamlarda tabiki oynama olabilir. Çünkü fonların günlük getirileri değişir. Bu para üç veya dört katını da çıkabilir. Ama size en az getirileri bunun gibidir.
      Tavisyem eğer ki durumunuz el veriyorsa miktarı biraz daha arttırmanız ya da ilerki yıllardaödemelerini biraz daha fazla yatırmanız. Çünkü annenizin sadece ödemek için 10 yılı var. 20’li ve 30’lu yaşlardaki müşteriler için 100 tl iyi bir ödeme sayılabilir çünkü önlerinde ödeyecekleri min 26 yıl var. Ancak annenizin yaşı itibariyle eğer sizi de zorlamaycaksa ne kadar çok ödeme yaparsanız o kadar fazla emekli maaşı alırsınız.

      Umarım yardımcı olabilmişimdir. Kolay gelsin.

  9. çok yardımcı oldunuz çok teşekkür ederiz. başarılar….

  10. Merhaba… 8 senedir yapıkırediden bireysel emekliliğim var.yaşım şuanda 50.ödediğim miktar ise 100 tl.paramın bana sabit fonlarda biriktiği söyleniyo ve bu şekilde 56 yaşıma ulaştığımda paramın toplam değerinin 24.000 civarında olacağını söylediler.Buna göre 56 yaşında 20 yıllık emekli olma seçeneğinide (yani 20 yıllık zaman içerisinde paramı aylık olarak almak istediğimde) seçtiğimi düşünürsek bana bağlanacak aylık maaş miktarı sizce ne olacaktır…kusuruma bakmayın biraz karışık sormuş olabilirm.yardımınız için şimdiden tşk ederim…

    • Hamza Bey Merhaba,

      Öncelikle, bu sefer gayet net bilgiler verdiğiniz için ben teşekkür ederim. Daha önceki sorunuzda 5 senelik yatırdığınızı söylemiştiniz. Bu sefer 8 senedir yatırdığınızı iletiyorsunuz. Bu sanırım doğru yıldır 🙂 Şimdi bilgiler daha net, bende aşağı yukarı bir rakam vermeye gayret edeyim size.
      56 yaşından sonra sizinle yapılacak olan yıllık gelir sözleşmenizde 70 yaşınıza kadar maaş bağlamak istiyorsunuz. Emeklilik şirketi bu aşamada size 24.000 tl lik tutarın %10 unu yıllık gelir olarak vereceklerdir. Yni %1 lik miktarı size maaş olarak ödenir. 24.000 net elinize geçerse 240 tl size maaş bağlanır. Ama önünüzde yatıracak 6 seneniz daha var. Tabiki 2 sene sonra 10 yılı tamamladığınızdan ödeme yapmadan 56 yaşına kadar bekleyebilirsiniz. Ancak tavsiyem içerdeki miktarı arttırmak adına farklı fon seçenekleriyle 6 yıl daha ödeme yapmanız. 6 yılda şu ana kadar yatırmış olduğunuz 9.000 tl lik tutar çok daha fazla olacak, size söylenen 24.000 tl lik tutar ise artacaktır.

      Kısaca kaba taslak hesaplama budur. Size söylenen toplam birikimin %1 ini aylık maaş olarak düşünün.

      Umarım yardımcı olabilmişimdir.

  11. Yardımcı olduğunuz için tşk ederim…kime sorduysak buzamana kadar farlı bir cevap aldık.haliyle kafa karıştırdılar….Kimse net bir bilgi verememişti… kolay gelsin ….

  12. şu anda aylık 130 tl ye kadar para ödüyorum 56 yaşıma geldiğimde . o zaman kı alacağım emeklılık maaşı ne kadar olur bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim

    • Mehmet Bey,

      Yaşınızı ve kaç yıldır ödediğinizi belirtmemişsiniz. Ayrıca hangi fonlarda değerlendiğini bilmeden size net bilgiler veremem. Ancak 56 yaşınıza kadar ne kadar ödeyeceğinizi 130×12 yıllık sonrasında her yıl için %10 ödenen katkı payını arttırarak 12 ile çarparak 56 yaşınıza kadar ödeyeceğiniz miktarı bulursunuz. Sonraısnda ortalama fonların %25 ila %30 getirilerini hesaplarsanız bu da yaklaşık ödediğinizmiktarın 2 katından daha fazlasına tekamül eder, ne kadar paraniz olduğunu hesaplayabilirsiniz. Arkasından da bulduğunuz toplam miktarın %1’ini aylık olarak alabileceğinizi bulursunuz.

      Umarım anlaşılır olmuştur. Kolay gelsin

  13. mrb.aylık 100 ödediğimizde 56 yaşında ödediğimiz paranın fazlasını alıyoruz mu tam anlayamadım da

    • Merhaba,

      Tabiki daha fazlasını alırsınız. Aksi takdirde bireysel emekliliğin kumbaradan farkı kalmaz. Yatırdığınız tutarlar fonlarda değerlendiğinden fon getirisi kadar sizin de kazancınız olur. Bireysel emeklilik bir zenginleşme aracı değildir sadece şu an ki refah düzeyinizi gelecekte de korumak amaç.

  14. iyi günler kısaca böle sorayım ben 22 yaşındayım 10 yıl bireysel emkeliliği ödesem 32 yaşında maaş alırmıyım

    • Merhaba,

      22 yaşındasınız ve 32 yaşınıza geldiğinizede sadece ödeme döneme olan 10 yıllık süreyi tamamlamış olacaksınız. Maaş alma şartı 56 yaştır. Kısaca ödeme yapmadan da 56 yaşınıza kadar bekleyip emekli maaşı bağlatabilirsiniz. Aksi takdirde 32 yaşınızda %10’luk vergi stopajı kesilerek size çerdeki toplu paranız iade edilir.

  15. Merhabalar
    ben 2003 den beri düzenli ve yüksek miktarda ödüyorum.2014 de 56 yasinda emekli olunca birikimlerim dagerlenmis hali ile 100.000 TL yi bulacak.Bunun %1 olarak ayda 56-70 yas arasi 1000 lira alacaksam fena sayilmaz cünkü faizlerin net getirisi herhalde %6lar civarinda olacak bu da bize %6 faiz+ 6 puan seklinde yansiyacak gibi görünüyor.peki eger 75 veya 80 yasina kadar maas almak istersem sirketin ne gibi bir teklifi olabilir?herhalde o zaman bu % 1 i vermezler tahmin ederim :)maas alma süresi bitince fondaki para geri mi iade ediliyor?tesekkürler
    Ercan KOC

    • Merhaba Ercan Bey,

      Öncelikle yapmış olduğunuz birikim için sizi tebrik ederim. Gelelim sorunuza. 56 yaşından sonra şirketiniz sizinle bir yıllık gelir sözleşmesi yapacak. Bu sözleşmede siz ister aylık 1000 tl almak istiyorum deyip içerdeki para değerlenerek size 1000 tl bağlarlar. Ancak içerdeki para eridikçe 80 yaşınıza kadar belki o günün şartlarıyla hala değerlenmesine karşın size 1000 tl veremeyebilirler. Yani 1000 tl lik maaş kaç yaşınıza kadar ödenir bunun hesabını yapamayız. Bu yaş 80 i de bulabilir, 75 i de. İster de, ben 80 yaşına kadar maaş istiyorum dersiniz. 80 yaşınıza kadar bir maaş hesaplaması yaparlar. Mesala 950 tl. Bu sayede 80 yaşınıza kadar 950 tl alırsınız. Ya da ömür boyu maaş bağlayın bana da diyebilirsiniz. Bununla beraber şirketiniz ve diğer şirketlerle de pazarlık yapabiliyorsunuz. Örneğin 56 yaşında sonra paranızı şirketinizle yapacağınız yıllık gelir sözleşmesini beğenmezseniz, başka bir şirkete götürüp fiyat alabilrisiniz. Bu konuyu değerlendirirken de paranızı götüreceğiniz şirketin yıllık fon getirilerinin yüksek olup olmadığına bakmayı unutmayın.

      Maaş alam süresi bitince de fondaki paranız toplu olarak iade edilir.

      Umarım yardımcı olabilmişimdir.

  16. selamlar,
    annem 52 yasında ve suanda emklilik sistemine dahil olsun idtiyorum ilk etapta toplu olarak 5000 tl yatırıp ayda 500tl yatırmayı planlıyorum emeklilige hak kazandıgı gun itibariyle yan 10 yıl prm odesem sabit getiri uzerinden maası ne olur?

    • Merhaba,

      Anneniz 10 yıl ödeme sonucunda 62 yaşında olacak ve emekli maaşı almaya hak kazanacaktır. Size maaşı kesin şu rakam olur diyemem. Ancak ufak bir hesaplamayla: aylık 500 tl den yıllık 6000 tl yatırmış 10 yılda da 60.000 tl yatırmış oalcaksınız. Üstelik bu aylık yatıracağınız tutar her yıl TÜFE’ye endeksli olarak %10 artış gösterecektir. Kısaca yaklaşık 70.000’e yakın bir tutar yatırmış olacaksınız. Sizin için fonlar çok önemli bu aşamada. Dönemin en iyi ve garantili fonlarına yatırmanız sizn için avantajlı olacaktır. Bu fonların düzenlemesini iyi bir finansal danışmanla yapmanızı öneririm. Hangi emeklilik şirketine başvuracaksanız fonlar konusunda uzman birinin gelmesini isteyin yanınıza. Kimi zamna fonları yüksek getiri getiren fonlara çeker böylelikle daha çabuk sonuç görürsünüz paranızı değerlenmesi sonucunda.

      Önden 5000 yatırmanız sizini için çok avantajlı. Çünkü fonlar ancak 1 yılda aylık yatırılarak kendine geliyor. Oysa siz toplu para yatırarak fonu zaten gerekli düzeyde kurmuş oluyorsunuz bu yüzden kısa sürede getirisini alabilirsiniz.

      75.000 tl gibi bir yatırımız -afaki olarak hesap yapıyorum- iki katına çıkıtğını düşünürsek, 150.000 demektir bu da, anneniz 62 yaşında mekli olduğunda 1,500 tl ye yakın bir miktarda emekli maaşı alacaktır.

      Umarım yardımcı olabilmişimdir. İyi çalışmalar

  17. Merhaba;

    Ben şu anda aylık olarak ödemelerime devam etmekteyim. Fakat elimde bir miktar toplu param var. Bunu bu sisteme aktarmam sizce yatırım olarak iyi olurmu? Ayrıca toplu parayı yatırdık diyelim 2 veya 3 yıl sonra paramızı çekmek zorunda kaldık zarar edermiyiz. Banka mevdutatına göre değerlendirirseniz.
    Teşekkür ediyorum.

    • Merhaba,

      Eğer ki yaşınız 30 civarıysa ve sistemden 56 yaşından sonra maaşalmayı istiyorsanız elbetteki ne kadar çok para yatırırsanız emekli maaşınızı yükseltirsiniz, dolayısıyla toplu para yatırımı bu sistem için iyi bir tercih olur. Ancak bu parayı 2-3 sene sonra çekme niyetindeyseniz kesinlikle önermiyorum. Çünkü Bireysel emeklilik sisteminde borç alma seçeneği yoktur. Paranızı geri almak isterseniz sistemden çıkış yapmış olursunuz ve 10 yıl öncesinde çıkarsanız sistemden %15 vergi stopajı kesilir. Eğer 10. yılı doldurup çıkarsanız %10 a düşer bu stopaj. Ancak 56 yaşından sonra maaş isterseniz herhangi bir kesintisi olmaz. Bu nedenle 2-3 sene sonra zarar etmiş olabilirsiniz. Sistemde en az 10 yıl kalmanızı tavsiye ederim. Kısa vadeli yatırımlar için de vadeli mevduat hesabı ya da hazine bonosunu önerebilriim size.

      İyi çalışmalar.

  18. Öncelikle cumcum arkadaşa şimdiye kadar elinden gelen yardımı yaptığı için teşekkür ederim. Fakat eksik bazı noktalar var. Şuan aktif olarak çalışan bir Finansal Güvence Danışmanı olarak onları ben tamamlamak isterim.
    1.emekliliğe hak kazandığınızda (yani 10 yıl ve 56 yaş tamamlandığında) karşınıza 3 seçenek çıkıyor. bulardan ilki paranızın tamamını almak (toplam birikimizden %3.75 stopaj kesintisi uygulanır)
    ikinicisi birikimizi yıllık gelir sigortasına aktarırsınız. (yine %3.75 stopaj kesilir.) ve yıllık olarak istediğiniz maaşı size öderler (içerideki paranız bitene kadar.) (örn: 100.000 tl niz olsun ilk yıl ayda 1000 tl maaş istediniz. paranızdan 12000 tl ayrılır ve size maaş olarak verilir. kalan 88000 tl fonda değerlenmeye devam eder. vefat durumunda fondaki 88000 tl lehdar veya varise ödenir. ikinci yıl başı yine size sorulur istediğiniz maaş. Ve içerideki paranız bitene kadar bu böle devam eder.
    üçüncü seçenek ise ömür boyu maaş tır. bu seçenekte size yaşadığınız sürece maaş ödenir. 56 da emekli olup 90 yaşına kadarda yaşasanız maaşınızı alırsınız. bu riski şirket üstlenir. fakat 56 da emekli olup 1-2 yıl sonra vefat ederseniz içeride kalan paranız şirkete kalır. (varislerin herhangi bir hak iddasi olamaz) buda sizin üstlendiğiniz risktir. Zaten bireysel emeklilik sistemini Birikimli hayat sigortalarından ayıran en büyük özelliklerden biride budur.
    Sistende uzun süre kalmanın en büyük avantajıda az katkı payı ödeyerek içeride ki paranız ne kadar büyükse 56 dan ömrünüzün sonuna kadar o kadar rahat yaşarsınız.

    yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.

    • Seramik Mühendisi,

      Gelen soruların içeriğine göre yanıt vermek istediğimden bu kadar ayrıntıya girmem gerekmemişti. Blog sahibi olarak gelen sorulara yanıt vermek bana keyif veren bir hobi. Bloğuma yorumunuzla katkıda bulunduğunuz için ben size teşekkür ederim.

  19. ben 23 yaşımadki eşimin bes ödüyorum ama bana 10 yıl sonra istersem maaşa baglanabilecegim söylendi. 100/20 vergi stopajından sonra maaş baglanabiliyor dediler sizce kandırılıyormuyum

    • Sinan Bey,

      Bireysel emeklilikte maaş yaşı 56’dır. 10 yıl sonra eşiniz 33 yaşında olacak. Malesef maaş bağlatamazsınız. Hiç ödeme yapmadan ister 56 yı beklersiniz, ister 10 yıl sonra %10’luk stopaj kesintisiyle sistemden çıkabilirsiniz. Unutmayın 10 yılı doldurmadan sistemden çıkarsanız %15 vergi kesintisi var.

      Yaptırdığınız şirketin genel müdürlüğünü arayarak yanlış bilgilendirildiğinizi iletmenizi tavsiye ederim.

      Kolay gelsin

  20. 1 yıldır aylık 200 tl olarak bireysel emekliliğe yatırım yapıyorum. 10 yıl sonra sistemden çıkıp toplu paramı almak istiyorum. şuan 27 yaşındayım. 10 yıl sonra sistemden çıktığımda nekadar para alırım yardımcı olursanız sewinirim.

    • Şu ana kadar 2400 tl para yatırmışsınız sisteme. 37 yaşınızda sistemden %10 kesintiyle paranızı alacaksınız. Bu durumda 10 yıl boyunca yıllık katkı payındaki artışları da göze alarak 27.000tl para yatırdığınızı düşünürsek, bu paranın hangi fonlarda değerlendirildiğine bakmak gerekir. Sizden ricam bu 10 yıl boyunca fonlar konusunda bilgili bir finansal danışmanla görüşerek her yıl fonlarınızı düzenlemeniz. Ancak bu para fonlarda iyi değerlendirirseniz ve arada da ara ödemelerde bulunabilriseniz iki katına çıkarabilir hatta daha üstüne de çıkabilirsiniz. Ancak bu tamamen sizin elinizde. Yaşınız bireysel emeklilik için çok elverişli, sistemden çıkmamanızı da tavsiye ederim, en azından emekli olabilmek için. Unutmayın sistemden 10. yılınızı doldurduktan sonra çıkarsanız %10’luk stopaj kesintisi olacak.

  21. İlhan Kalafatoğlu

    Merhaba
    Öncelikle sizi herkese cevap verip bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim..
    16 aydır aylık 150 tl ödüyorum yaşım 30 … sitemden çıkmak istiyorum…% 15 lik stopaj kesintisini mahkeme kanalı ile geri alabilirmiyim.. bi yerde okumuştum kazanan olmuş…???
    şimdiden teşekkür ederim….

    • Merhaba İlhan Bey,

      Nezaketiniz için ben teşekkür ederim. Gelelim sorunuza.
      16 aydır 150 tl ödüyorsanız 2400 tl ödemiş olursunuz sisteme. Eğer fonlarınız konusunda iyi bir dağılım yapılmamışsa da henüz kazanca geçmiş olamazsınız. %15’lik stopajı geri almanız imkansız diyebilirim. Ancak size bireysel emekliliği yapan kişinin size iletmediğini ispat ederseniz belki diyebiliyorum çünkü size imzalatılan sözleşmede koca koca yazar 10 yıl öncesinden çıkarsanız %15 vergi kesintisi olacağı ve muhakkak size sözleşmeyi imzalatan danışmanınız da size iletmiştir. Kısaca mahkeme kararıyla bunu geri almanız imkansız diyebilrim. Siz başka bir haberle karıştırıyor olabilirsiniz. Hayat sigortası mesela. Eğer bu durumda çıkarsanız sistemden zarar edersiniz. 2040 tl kesintili rakamla size kalıyor. Ancak giriş aidati alınmamış ise o da sizden alınacaktır. Onun alınacak miktarı şirkette şirkete değişir. Bu durumda sistemden kötü deneyimli biri olarak ayrılmış olursunuz. Tavsiyem ödeme gücünüz varsa devam etmeniz.

      İyi çalışmalar

  22. taner gödekdağ

    Selamlar,

    Ben 31 yaşındayım, ortalama 200 tl aylık yatırarak ,56 yaşına kadar kadar ödeme yapmak istiyorum, ortalama ne kadar maaş bağlanır, yardımcı olabilecek varmıdır?

    • Taner Bey İyi akşamlar,

      25 yıllık bir ödeme planınız var anlaşılan. Bu sebeple 200 tl her ay yatırdığınızı düşünürsek sisteme 60.000 tl yatırmış olacaksınız. Her yıl Tüfe2ye göre yükselecke biliyorsunuz %10 kadar bu tutar yaklaşık 70.000 tl eder. Paranızı garanti fonlarda az da risk alarak değerlendirmenizi tavsiye ederim. Bu parayı değerlendirmek tamamen sizin elinizde. Bu parayı 2 katına 25 yılda rahatça çıkarabileceğiniz gibi 3 katına da çıkarabilirsiniz. Bu para ortalama iki katı olsa bile ki muhtemelen çok daha yüksek olacaktır toplam paranın %1-1,5 u size maaş oalcak bağlanacaktır.150.000 tl birikse ortalama 1.500tl ye yakın maaşınız olabilir.

      İyi çalışmalar

  23. öncelikle yardımlarınız için şimdiden teşekkürler,
    ben 32 yaşındayım. 8 ay önce anadolu hayat emekliliğe girdim. aylık ödeme miktarım 200 tl.10 yıl ödeme yapıp 56 yaşı beklemeyi düşünüyorum. fon dağılımını dengeli fon üzerinden yaptık. acaba bağlanacak maaş miktarı ne olabilir? ve bir de diyelim ki aylık 1000 tl bağlandı. bu bugünün parasıyla iyi bir miktar tabii ki ama o günün şartlarında tatmin edici bir miktar olur mu sizce? tekrar teşekkürler…

    • Özge Hanım,

      10 yıl sisteme para yatırıp 15 yıl beklemeyi düşünüyorsunuz. Sisteme 10 yıl boyunca yıllık artışlarla beraber 30.000 tl ye yakın para yatıracaksınız. 15 yıl beklemek iyi bir fikir gibi görünse de benim tavsiyem iki yılda bir toplu para içeri atmanız olacaktır. O para değerlenmeye devam edeceği gibi şirket giderlerinden olan fon işletim gider kesintisi olacağından bekleyen paradan kesilme olacak. Bu sebeple arada bir de toplu para yatırmanızda fayda olacaktır. Bu paranın 25 yıl sonunda kaç TL ye ulaşacağını inanın kesitiremiyorum ancak iki katını geçeceğini düşünüyorum.

      Gelelim ikinci sorunuza: 1000tl sadece bugünün parasına göre hesaplanan bir tutardır. Bundan 25 sene sonra bu tutar 5000 tl ye tekamül ederse size bu tutar verilecektir. Yani bugünün hesaplamalarına göre değil emekli olacağınıza yıl dönemin tl kuru neyse o kurdan maaşını bağlanacaktır.

      Umarım yardımcı olabilmişimdir. İyi geceler.

  24. açıkçası çevreden duyduklarım biraz aklımı karıştırmıştı ve sistemden ayrılmayı düşünmeye başlamıştım. blogunuz bana yardımcı oldu. tabii ki 10 sene kesin ödemeyi düşündüğüm zaman ama imkanım olduğu sürece ödemeye devam etmeyi de düşünüyorum. benim korkum emeklilik zamanı geldiğinde bağlanacak maaşın çok düşük bir miktar olmasıydı. çünkü duyduklarım böyle şeylerdi. 200 tl ödeyene 275 tl civarında bir maaş bağlandığını duymuştum ve bu durumda ödemeye değmeyeceğini düşünmüştüm.
    1000 tl örneğini verirken de önceki yorumları inceledim ve ortalama olarak toplam birikimin %1 i kadar maaş bağlandığından yola çıkarak sordum sorumu. yani toplam birikim 100000 tl olsa bağlanacak maaş aylık 1000 tl olacaksa o gün bu miktar tatmin edermi diye düşündüm. ama o zamanın kuruna göre ayarlanıyorsa güzel tabii ki. yardımlarınız için teşekkürler.
    iyi geceler.

    • Özge Hanım
      Sizi bahsettiğiniz düşük maaşlı olan birikimli hayat sigortalarıydı. Onlarda ödenen miktarın bir kısmı hayat sigortasına bir kısmı da yatırıma ayrılıyordu. Ancak bu sistemde ödediğiniz miktarın tamamı yatırıma gidiyor. Bu sebeple yatırdığınızın üzerinde para birikiyor. Devlete uzun vadeli borçlanma kaynağı olduğu için paranız değerleniyor. Şunu da unutmayalım ki bireysel emeklilik bir zenginleşme amacı değil, ilerideki hayatınızda refah düzeyinizi koruyacak bir enstruman.

      İşin özünü çok iyi kavramışsınız. Böyle takipçilerim olduğu için de ben çok teşekkür ederim.

      İyi geceler

  25. taner gödekdağ

    Teşekkürler Burcu Saraçoğlu

  26. Engin Ertekin

    Burcu hn.İyigünler,

    Öncelikle değerli yardımlarınız için tesekkür ederim.Benim sorum şöyle
    2005 yılında avivasa’ya ödeme yapmaya başladım beş yılı gecti 54 yaşındayım ve toplamödemelerim şimdiye dek 15.000.-civarı 230 tlaylık ödüyorum daha beş yılım var.Diyelimki 10 yıl sonunda yaklaşık 34.000.-tl ödemiş olacağım.Bana 56 yaşımda kaç lira maaş olarak aylık döner.Baan öneriniz nedir

    Teşekkür ederim

    • Engin Bey Merhaba

      Toplam ödemeniz 15.000tl civarı peki içeride biriken nedir? Eğer doğru fonlara yatırım yapıyorsanız bu miktarınız 22.000 civarı olmuş olması gerek daha fazlası da olabilir. Sisteme toplamda 34.000 yatıracaksanız bunun iki katı gibi düşünebilrisiniz paranızı. Ancak dediğim gibi doğru donlara ytırım yapmak sizin için yararlı olacaktır. 10 yıl sonunda maaş almak istediğinizde de size %1 civarı bir emeklilik maaşı bağlayacaklardır. Bunu da minimum 600 tl gibi düşünebilirsiniz.

      Umarım yardımcı olabilmişimdir. Fon dağılımınızı size verilen internet şifrenizle öğrenebilir, dağılımı da oradan revize edebilirsiniz. Yoksa size bir finansal danışman atanmasını isteyip ondan yarıdm alabilirsiniz.

  27. merhaba
    öncelikle birşey duymuştum bunun ne olduğunu sormak istiyorum yada aslı varmıdır.atıyorum 200-250 tl ödüyoruz aylık 10 yılı doldurduktan sonra toplu para almak istediğimizde aylık yatırdığımız tutarın 4 katı hesaplanarak ödeme yapılıyormus.yani 250 tl aylık yatırsak x 4 1000 tl yıllık 12bin 10 yıl da 120bin tl ödeme yapılıyormus aşaqı yukarı konu böyleydi böyle birşey varmı bireysel emeklilik midir nedir onu bilmiyorum böyle birşey duymustum sadece aslı nedir öğrenmek istedim.artı 23 yaşındayım 24 yeni yılla olucak yeni yılla birlikte başlasam 56 yaşına kadar 100 tl yatırsam 56-24:32 yılx12 :384 ay x 100 : 38.400 tl aşagı yukarı 2 katı olsa bu mebla 76.800 yapar.80 yasa kadar ödeme seçsem24 yıl ödeme yapacaklar 288 ay yapar. 266 tl mi oluyor yani aylıqım ?? bide bunu öğrenmek istedim ,:9

    • Semih Bey Merhaba,

      Öncelikle mailiniz son satıra kadar doğru hesaplamalarla dolu sizi tebrik ediyorum:)

      Gelelim ilk sorunuza: x4 şeklinde hiçbir terim duymadım açıkcası. 10 yıl sonrasında sizin de birebir internetten takip edebileceğiniz gibi fonlarda ne kazandıysanız toplu olarak %10 kesinti yaparak size verirler. 4 katını almak gibi bir mevzu yok.

      İkinci sorunuz ise: 56 yaşınıza kadar sisteme 38.400 tl para yatıracaksınız. Ancak her yıl yatırdığınız 100 tl TÜFE’ye endeksli %10 ila %12 arasında zamlanacak. Bunu da düşünürseniz bu tutar diyelim ki 45.000 tl yi buldu. bu tutar sizinde dediğiniz gibi iki katı kadar olur. Gelelim emeklilik kısmına. 56 yaşınıza geldiğinizde içerideki paraya göre siz ister ben aylık 1000 tl istiyorum deyip yaş hesaplattırırsınız, isterse de ben 80 yaşıma kadar maaş almak istiyorum bunun maaşı nedir diye maaş hesaplattırabilirsiniz. Bunun da ortalaması %1 civarında olduğuna göreiçerdeki toplu paranızın %1 ine yakın bir tutarı size maaş olarak ödeyeceklerdir.

      Umarım yardımcı olabilmişimdir. İyi çalışmalar

  28. merhaba peki bu fonları biz ne şekilde ve nasıl alıp satacağız yada bunu bireysel emeklilik sağlayan kuruluşlar bizim yerimize yapmıyorlarmı?

    • Ahmet Bey Merhaba,

      Fonları sizin tercihleriniz üzerine emeklilik şirketi dağıtıyor ancak size verilen internet şifrenizle siz de yılda 6 kere fonlarınızı değiştirebiliyorsunuz. Ya da değiştirme işlemini emeklilik şirketine veya finansal danışmanınıza yaptırabiliyorsunuz.

  29. merhaba ben 1979 doğumluyum 2005 yılında sigortaya giriş yaptım ve ödemelerimi (bu yılki miktar 2085tl)yıllık olarak yapıyorum bu gün itibarıyla 29000tl birikimimim var ödemelerimi düzenli olarak yaparsam emekli olunca tahmini birikimim ne kadar olur

    • Oktay Bey,
      Şu ana kadar yatırdığınızın epey üzerindeb ir birikiminiz olmuş. 5 yıl önceki ödemelerinizle bugün ne kadar kar ettiğinizi hesaplayabilriseniz bir 5 yıl sonrada ne kadar alabileceğinzii ortalama hesaplayabilrisinzi. Ancak yakın tutarı sigortayı yaptırdığınız şirkete sormanızı tavsiye ederim. Sigorta dediğinizi için ne tür bir sigorta yaptığınızı hayat mı yani BES mi yaptırdığınızı bilemiyorum. Bu yüzden size bir rakam veremeyeceğim. Şirketinize başvurmalısınız.

      İyi çalışmalar

  30. tekrar merhaba ben sigortaya ilk girişte 10000tl toplu para yatırmıştım rakam o yüzden yüksek bugüne kadar yatırdığım toplam para 18000tl getirisi 5 yılda 11000tl ve emekli olmama daha 25 sene var bi aksilik olmazsa ödemelerimi düzenli ve yıllık olarak yapmayı düşünüyorum bu şekilde devam edersem emekli olduğumda birikimim tahmini ne kadar olur teşekkürler

  31. Oktay Bey kabataslak bir hesaplamayla fonlarınızın da iyi bir dağılımda olduğunu görüyorum.İlk 5 yılda 11.000Tllik getiri gerçekten çok iyi. Bu da ilk girişte toplu yatırdığınızdan kaynaklı. 25 sene sonra bugünün parasıyla 80.000 TL ye yakın bir miktar biriktirirsiniz. Tabiki bu rakan afaki bir rakam. Daha üstü de olabilir ama yakın rakam muhtemelen bu olacaktır.

  32. Merhaba burcu hanim
    Ben 1979 dogumluyum benim 2001 den beri Ferdi özel Birikim sigortam (BES)Allianz var.2012 de sigortamin 11 senelik mecburi zaman dilimi doluyor.Simdiye kadar 32.460 Tl yatirdim Birikimlerin Bugünkü Toplam Değeri: 56,166.24 olmus.Burda okuduguma göre pekte fazla degerlenmemis,demekki yatirilan fonlari degistirmek lazim.
    Ben bu policeyi yaptigimda 11 senelik yaptirdim ve o zaman bana police sonunda toplu para veya aylik maas!! alabilirsiniz dendi,simdi burdan okuduguma göre (dogru anladiysam) maas almak icin 56 yasimi doldurmam gerekiyormus???Eger 11 sene sonunda yani 33 yasinda (2012) de emekli olabiliyorsam ortalama ne kadar maas alirim??56 yasina kadar beklemek istemiyorum o zaman toplu para bana daha cazip geliyor ama %10 kesintide cok fazla.Bilgileriniz icin tesekkür ederim saygilar.

    • Merhaba Berke Bey

      Öncelikle sizin planınız emeklilik planı değil. Birikimli Hayat Sigortası yaptırmışsınız. BES 2003’te çıktı ve 2006’ya kadar birikimli hayat sigortalarının BES’e aktarımına izin verildi. Bu süre içinde BES’e geçiş yapmadıysanız Birikimli Hayat Sigortasında kalmışsınız. Kısaca siz 11 seneyi doldurduğunuzda emekli olup toplu paranızı alabileceksiniz. 56 yaşına kadar beklemeyeceksiniz.

  33. merhaba,
    aylık 92 tl ödeme yapıyorum. 1 yıldır sistemin içindeyim.
    Benim merak ettiğim konu kaç yıl sonra toplam kesintileri çkığımızda %15
    ve giriş aidatı vs.. Sistemden ayrıldığımda alacağım para ödediğime eşit olur. 2?- 3?
    Tşk

  34. Bilgileriniz icin tesekkür ederim Burcu hanim.

  35. Merhaba Burcu Hanım,
    Cevabınız için teşekkürler.
    Bildiğiniz gibi yartığımız aidatların belgelerini çalıştığımız firma aracılığı ile yaklaşık %15ini vergi indirimi adı altında geri alıyoruz.
    Peki toplu para ara ödeme yaparsak örneğin 2000-3000 bu miktarında %15 ini geri alabiliyormuyuz?
    Tşk

  36. Doğukan bey
    ek katkı payında vergi indirimi yoktur.

  37. mrhaba benim öğrenmek istediğim henüz ödeme işelmelerine başlamadım ama ~ 50 tl ödeme karşılığında alacağım miktarın ne olacağı konusunda sizden bilgi almak istiyorum beni bilgilendirirseniz sevinirim…

    • Şenay Hanım

      Açıklayıcı bir bilgi vermemişsiniz. Ancak ödemenizi 10 yıl yapıp toplu para alcaksanız miktarı durumunuz el veriyorsa arttırmanızda fayda var. 56 yaşında emekli olup maaş alacağım diyorsanız da ve yaşınız 35 in altındaysa birkaç sene sonra miktarı iyi bir şekilde arttırmanızı tavsiye edebilirim.

  38. 27 yaşındayım ve asgari ücretle bi şirkette
    çalışmaktayım 50 tl ödeyebilme gücüm var
    yani benim net olarak sormak istediğim 5otl yi 10 yıl ile çarptığımda 5bin eder heralde..10 yıl sonunda hepsini almak istersem ödediğim miktarımı alacağım sadece yoksa benim adıma farklı fonlarla değerlendiriliyormu

  39. Şenay Hanım ,
    Yatırdığınızı her katkı payı yani 50 tl %100 yatırıma yai fonlara yönelendiriliyor. 10 yıl sonunda siz sisteme yıl bazındaki yükselişlerle beraber 6500 tl gibi miktar yatıracaksınız. 10 yıl sonudna bu miktar elbetteki değerlenecek. ancak 10 yıl sonunda çekmek istediğinizde %10 luk bir miktar vergi kesintisi yapılacak. 10 yıl sonunda bu para kesilse dahi karınız iyi olacaktır. Tavsiyem eğer emeklilik düşünmüyprsanız yani 10 sene sonra parayı ilalki çekeceğim diyorsanız daha kısa süreli yatırımlara girmeniz. 2 ayda küçük altın alabilriseniz 10 sene de bunu mütemadiyen gerçekeleştirirseniz daha fazla gelir elde edebilirsiniz.

    Kolay gelsin

  40. “10 yıl sonunda siz sisteme yıl bazındaki yükselişlerle beraber 6500 tl gibi miktar yatıracaksınız” bu cümlenizi biraz açarmısınız.Yıl sonunda tekrar bu kadar ücretmi ödiyecem…

  41. Siz aylık 50 tl den x12= 600, 10 yıl boyunca toplamda 6000 tl yatırmış olacaksınız. her yıl tüdeye endeksli %10 artış olacaktır ödediğiniz aylık miktarda. Bu da gelecek yılda aylık katkı payınızın 55 tl olacağını gösterir. Kısaca 10 yılda sisteme toplamda 6500 ödeyeceksiniz. Yıl sonunda ödemeyeceksiniz.

  42. çok soru sordum galiba ama yani kısacası 10 yıl sonunda 6500 tl almış olucam öylemi..

  43. estağfurullah Şenay Hanım. Hayır siz 10 yıl boyunca toplamda sisteme 6500 yatırmış olacaksınız. 10 yıl boyunca ne kadar birikeceğini bilemiyoruz. Ancak iki katı olabileceğini tahmin edebiliriz. Biresel emeklilik yaptırdığınız şirketle görüşüp ortalama ne kadar birikiminizin olacağını öğrenebilrisiniz 10 yıl sonunda.

  44. teşekkür ederim. Burcu Hanım

  45. Merhaba Burcu Hanım;
    mart 2011 başlayacak olan BES yatırımım aylık 150TL ile başlayacak ve hesaplarıma göre 16 yıl 10 ay sürecek ve yaşımı da doldurmuş olacağım, bu bilgilere göre yaklaşık olarak toplu para ve maaş ne alırım bilgi verirseniz sevinirim.(maaş; ömür boyu, 20yıl veya 500TL olarak ayrı ayrı hesaplanabilirmi? ne olur?)iyi günler.

    • Merhaba Ferhat Bey,

      Öncelikli hayırlı olsun. Yıllık artışları da düşünürsek sisteme yaklaşık 35.000 gibi bir miktar ödeyeceksiniz 16 yıl boyunca. Bu miktarı ilerletyen yıllarda ara ara toplu paralarla da desteklemenizi öneririm. Önünüzde uzun bir ödeme dönemi var ve sistemdeki fonlar gelişmeye başladı. İvme kazandı son zamanlarda. Bu ivme önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Dolayısıyla miktarın iki katını geçeceğini düşünüyorum. Net bir hesaplama yapamam ancak şöyle düşünebilirsiniz. İçerde 80.000 tl niz birikse size %1’ini ömür boyu maaş bağlayacaklardır ya da 86 yaşınıza kadar. Bu da 800 tl maaş demektir. Ara ara ödemelerle ben 500 tl maaştan daha fazlasını alabileceğinizi düşünüyorum.

      Umarım yardımcı olabilmişimdir.
      İyi çalışmalar

  46. teşekkürler burcu hanım.

  47. burcu hnm, mrb ben 23 yaşındayım bes’e ilk yıl aylık 120 tl den ödeme başlangıcı yapmakla beraber her yıl düzenli olarak ödemelerimi %20 arttırak 12 yıl sistemde kalarak 56 yaşımı bekleyeceğim, sizden ricam vergi avantajından yararlandığım takdir de aylık ödemelerime yansıyacak mı ve tahmini olarak ödeme planımı göz önüne alarak 56 yaşını doldurduğumda aylık ne kadar maaş alıcağımı hesaplayabilirmisiniz ? cevabınız için şimdiden teşekkür ederim..

    • Hakan Bey Merhaba,
      Henüz yaşınız çok genç ve sisteme bu yaşta girmek büyük avantaj. Önünzde 33 yıllık bir süreç var. Sistemde 12 yıl kalmak istiyorsunuz. Biliyorsunuz sistem 10 yıl ödemeyi geretiriyor. Dilerseniz 10 yıl ödeyip 23 yıl da bekleyebilirsiniz ödeme yapmadan ama bu 33 yıl içerisinde 10 yılı doldurduktan sonra muhakkak ara ara ödeme yapın. Bu 12 yıl içinde sisteme 20.000 tl civarı bir ödeme yapacaksınız. Ancak içerideki paranın ilk yıllarda bir getrisini göremeyeceksiniz. Sistemde paranız 5. yıldan sonra size getiri sağlamaya başlar ve devlete uzun vadeli borçlanma kaynağı saladığından 33 yıllık bir süre inanın paranızın 3-4 katına çıkmasını sağlayabilir. Ancak ilerleyen yaşlarınızda miktarı biraz daha arttırmanızı taviste edeceğim. Özellikle 7 ve 8. yıldan sonra. Fonların dağılımızı 33 yıllık göremeyeceğimden size net bir birikim tutarı söyleyemem ne yazık ki.

      Umarım yardımcı olabilmişimdir.

  48. Arkadaşlar ben şuan 37 yaşındayım. Koc Allianz Emeklilik primlerini düzenli olarak yatırdım.Ve 2011 Nisan ayında 10 yılı dolduruyorum. Son yıllarda primler baya yükseldi şuan 550 tl ödüyorum .Kafam çok karıştı sizce en mantıklısı toplu parayı almakmı 19 yıl bekleyip maaşmı almak yada tavsiyeleriniz nelerdir .Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

    • Birgül Hanım Merhaba,

      Sisteme erken giriş yapan şanslı insanlar arasındasınız. Yanılmıyrsam birikimli hayat sigortası olarak sisteme giriş yapmış 2006 yılında da BES’e aktarmışsınız paranızı. 10 yıl sonunda %10 kesintiyle evet paranızı alabilrisiniz. Acil bir ihitiyacınız yoksa ileride emekli olduğunuzda şuanki hayat standardınızı korumak istiyorsanız bence paranızı bekletin. Nasılsa nisandan sonra ödeme yapmayacaksınız. Gelecek yıllarda da ara ara içeri belli miktarlarda para atarak içerideki parayı arttırabilirsiniz. Aylık ödemeniz oldukça iyi. Size iyi bir getiri sağlayacaktır. Şu anda paraya ihtiyacınız yoksa size beklemenizi öneriririm.

      İyi çalışmalar

  49. burcu hanım.47 yaşındayım.10 000 girişte ödeyerek ömür boyu 1000 tl maaş alabilmek için ne kadar prim yatırmam gerekir.saygılarımla

    • Muharrem Bey,
      emekli olabilmeniz için biliyorsunuz sistemde 10 yıl kalmanız gerekli. 10 yıl sonra 57 yaşınızda emekli maaşı almaya hak kazamış olacaksınız. Aylık 1000 tl maaş alabilmek için ortalama 500 tl gibi aylık katkı payıyla sisteme girmeniz gerekir. Bu da düz hesapla 60.000 tl +10.000tl de sizin yatırdığınızla 70.000 tl edecektir. 10 yılda bu miktar 100.000 i geçer. Bu da size 1000tl’den de daha fazla maaş bağlatabilir.

      İyi çalışmalar

  50. burcu hanım ben babam için mart 2011 den itibaren vakıf emekliliğeayda 150 tl ile BES e basvurdum ve baslıycam babam su an 48 yasında size ilk sorum acaba bu 10 yılın 2 yılını toplu bir şekilde ödeme imkanımız var mı babamın 58 değilde 56 yasında emekli olabilmesi için??? bir de babam 10 yıl sonra benim emekliliğe hak kazandıgında aylık oalrak ortalama ne kadar maaş alabilir ne kadar süreyle ?? cevabınız için şimdiden teşekür ederim..

    • Emre Bey,
      Öncelikle ilk sorunuz için: Sistemde 10 yıllık yani 120 aylık prim ödeme zorunluluğu vardır. Bunu ne yazık ki taoplu yatırsanız da daha erken emekli olamaz babanız. 58 yaşında emekliliğe hak kazanacak yani. Diğer sorunuz: 18.000 tl’den fazla 10 yılda prim ödeeyceksiniz. Muhtemelen bu para iki katını geçecektir. Bu da aylık 350-400 gibi bir miktara tekamül edebilir. Bu amaçla önümüzdeki yıllarda sisteme toplu para yatırırsanız emeklilik maaşını yükseltirsiniz. Yıl bazlı toplu para yatırmanızı tavsiye ederim.

      İyi çalışmalar

  51. cevabınız için teşekkür ederim bir sorumda su 120 ay her ay 150tl yatırmanın dısında mı para yatırmaktan bahsediyosunuz bir de vakıf emeklilikten bana 10 yıl sonra 150 tlnin karsılıgının aylık 500-550 tlye tekabül edeceği söylendi günümüz değeriyle bu konuyada acıklık getirirseniz sevinirim

  52. Emre Bey
    150 tl dışında evet ara ödemelerde bulunarak içerideki parayı besleyebilirsiniz. yani önümüzdeki yıl 150 tl yanında 1000 tl de yatırabilir bir sonraki ayda yine 150 tl ile devam edebilirsiniz. Ben size her ay 150 tl öderseniz alınabilecek miktardan bahsettim. Ancak ödediğini 150 tl her yıl %10 zamlanacak. Bu da birikiminizi arttıracaktır. Emeklilik aşamasında ise ömür boyu emeklilik ya da belli yaş tercihine göre emeklilik şeklinde size seçeneklerde bulunulacaktır. Babanız ben 550 tl almak istiyorum derse ona göre bir yaş biçilecektir. mesela 70 yaşına kadar 550 alabilecek. Ömür boyu derse bu da döneme göre azalacaktır. Toplam miktarın genelde %1’i aylık maaş olarak bağlanacağı iletilir. Ancak fonların sizin paranızı ne miktarda değerlendireceğini bilmemiz imkansız. Bu amaçla ciddi kazançlar da sağlayabilirsiniz. Net miktar size söylenemez. Sadece civar rakamlar iletilebilir.

  53. peki kusura bakmayın baya sordum ama son olarak sizce en iyi en karlı BES hangisi? vakıf emekliliğe kaydoldum sizce dogru bir secimmmi?

  54. Rca ederim Emre Bey:) bence en iyi seçimlerden birini yapmışsınız. yönetim gider kesintisi açısından en düşük emeklilik şirketlerinden biri. Hayırlı olsun.

  55. İlgilinen arkdaraşlarıma şimdiden teşekkür ederim.
    Slm eşim 29 yaşında BES yaptırmak istiyorum,
    1)hangi firma daha iyi emeklilik maaşı veriyor, yada hangi firmayı tavsiye edersiniz? (Ben Bir yapı kredi BES ile görüştüm Garanti ile de görüşeceğim başkaca tavsiyeniz var mı?)
    2) aylık 150 TL den 10 yıl yatırsa aylık 150 TL yıllık olarak değişirmi, artarmı? yani bu yıl 150 iken seneye 175 vs. gibi olur mu ? aylık primlerde yıllık artış varmı?
    3)Eşim için 10 yıl aylık 150 TL. den yatırdım diyelim 56 yaşını bekleyeceğmizi var sayar isek 56 yaşında eşime ne kadar maaş bağlanır?
    4)10 yıldan sonra aylık 150 tl den yatırdığımız pirimler bittiken sonra ara ara toplu paralar yatırabilirmiyiz yani sözleşmelerde öyle bir hakkımız varmı?
    5)Primleri eşim adına ben kocası olarak yatıracağım benim başıma allah korusun bir iş gelir ise atıyorum 1 yıl yatırdım başıma bir iş geldi sakat kaldım çalışamaz hale geldim yada allah korusun vefat ettim. eşimin bireysel emekliliğinin akibeti ne olacak?
    6)Yada allah korusun eşimin başına ilk bir yılda birşey geldi sakatlandı yada vefatı sözkonusu ne olacak
    kusura bakmayın böyle uzun uzaya yazdığım için ama cidden arayış içerisindeyim. Şimdiden ilgilenen arkadaşlarımıza teşekkür ederim. saygılar

    • Emre Karaş Bey Merhaba,
      Sorularınızın yanıtları:
      1- Emeklilik maaşını iyi veren bir firma yoktur. Siz ne kadar yatırırsanız o derece değerlenecektir. Fonları iyi getiren firma vardır. Size aynı zamanda vakış emekliliği öneririm çünkü yönetim gider kesintisi en az olan şirketlerden biridir. Dilerseniz size bir arkadaşımı da yönlendirebilirim.
      2- Aylık primleriniz her yıl %10 ila 12 arasında artış gösterir.
      3- Eşiniz 39 yaşına kadar yatırırsa sisteme 20.000 tl den fazla para yatırmış olur. 17 yıl boyunca da sistemde paranız değerlenmeye devam eder ama ara ödemelerle desteklemenizi tavsiye ederim. Bu miktar bu kadar sürede 3 katına kadar çıkabilir ve size bu miktarın %1 ini eşinize maaş olarak bağlarlar.
      4- Önceki maddede dediğim gibi ara ödemelerde bulunabilrisiniz. Dilerseniz 2. yılınızda toplu para yatırabilir dilerseniz 12. yılınızda. Toplu para yatırmanız eşinizin emeklilik maaşını önemli miktarda etkileyecektir.
      5- Allah korusun sizin başınıza bir şey gelmiş olsa eşiniz ödemeye devam edebilir BES ödemelerine ya da eşinizin vefatı durumunda katılımcı kişi eşiniz olduğundan sözleşme sonlanız ve içerideki para %3,75’lik kesintiyle 1. derece yakınlarına yani eş ve çocuklarına kalır.

      Dediğim gibi mail adresime cumcum66@gmail.com size ulaşabileceğim bir numara atarsanız sizi bilgilendirmek üzere bir arkadaşımı yönlendirebilriim. İyi çalışmalar.

  56. Burcu Hanım, cumcum Merhabalar ;
    tum yazılarınızı okudum hersey ıcın tesekkurler aslında sorumun yukardabenzerleri var amaınsanyınede merakedıyor
    yasım 27 100 tl baslayarak 10 yıl odeme yapacagım 56 yasındane kadar maas alırım? 🙂 ayrıca onere bılecegınız bır fırma veya arkadasınız varmı?

    • İsmail Bey Merhaba,
      Önünüzde emekli olmak için 29 yılınız var. 10 yıl sisiteme para yatırmış olsanız 15.000 tl den fazla yatırmış olacaksınız. Bu uzun yıllarda yine her müşteriye söylediğim gibi ara ara ödemeler yapmanızda fayda var. Bu kadar yıl içinde fon değerlerinizi iyi tutarsanız paranız 2-3 katına rahatça kavuşur . Oluşacak yeni miktarın da size %1 ini maaş olarak bağlarlar.
      Size vakıf emeklilikte çalışan bir arkadaşımı önerebilirim. Telefon numaranızı cumcum66@gmail.com‘a atarsanız size ulaşmasını sağlarım.
      İyi çalışmlar

  57. burcu hanım.13 şb.taki sorumun cevabı için teşekkür ederim.10 yılda 70 000 yatırıldığında ömür boyu veya 80 yaşına kadar maaş seçenekleri yaklaşık ne kadar olabilir.birde bu rakamlar bugünün alım gücünde mi olur.saygılar

  58. ibrahim naslıca

    Burcu Hanım, öncelikle paylaştığınız bilgiler için teşekkürler… Anneme garanti bankasından bireysel emeklilik kaydı yaptırdım. daha yeni başladık ilk aylık ödeme tutarı olarak 104 tl yatırdım… Annem 49 yaşında 10 yıl ödeme düşünüldüğünde 59 yaşında 104*12=1248 bu da eşittir 10 yıl sonunda 12.480 Tl’ye tebekkül ediyor, bu şekilde %1 ini alırsan 124 tl gibi bir maaş çıkıyor lık ortaya. fonlarda ki değerlendirme sonuc bu para 18.000 tl gibi bir paraya tebekkül etse, o da yaklaşık 180 tl maaş yapıyor galiba… demek ki annemin aylık alacağı maaş baya bir düşük olucak bunu engellemek için yılda 1-2 sefer toplu para atmak tutar biraz da yükseltmeye yeticek gibi ama yine de 300-400 tl’yi geçmicek gibi gözüküyor bu şekilde ?? doğru anlamış mıyım? şimdiden teşekkürler…

    • İbrahim Bey,
      Öncelikle geç yanıtladığım için kusura bakmayın. Sonrasında da size kocaman bir teşekkkür etmek istiyorum. Şu ana kadar yapılmış yorumları tek tek okumuşsunuz anlaşılan. Bilinçli müşteri diye ben size derim. Konuyu çok doğru anlamışsınız. Ancak 104 Tl lik ödeme yılda bir %10 oranında artacak. Yani sisteme ortalama 15.000 kadar para yatırmış olacaksınız. Ve yine dediğiniz gibi toplu paralarla desteklenirse bu tutar büyüyebilir. Siz bunu parayı 25.000’e çekmeye çalışın. Böylelikle fonlardaki parayla iki katına ulaşacaktır ve daha fazlası da olabilir. Buda 500tl üzeri bir maaş demektir.
      İyi çalışmalar

  59. merhaba

    ben 31 yaşındayım aylık 100 tl ödersem 56 yaşında ne kadar maaş bağlanabilir
    teşekkürler

    • Merhaba,
      100 tl ile yaklaşık 10 yılda sisteme 15.000 tl kadar para yatırmış olacaksınız. Tavsiyem miktarı ilerleyen yıllarda arttırarak 10 yıl sonra da ödemeye devam etmeniz ve 25 yıl yatırmanız. Sisteme ne kadar para yatırırsanız 2 katı kadar para birikeceğini düşünebilirseniz. Bunun da %1 i size maaş olarak bağlanacaktır.

      İyi çalışmalar

  60. merhabalar Burcu hanim,
    42 yasindayim hemen BES e giris yapsam ömür boyu ayda 1500 TL kadar maas alabilmem icin aylik kac lira yatirmam lazim,
    56 yasinda 1500TL maas baglandiginda maas hep sabitmi kalacak,
    ileriki yillar enflasyon artis gösterirse BES den alinan maas erimezmi ?
    saygilarimla

    • Merhaba Burak Bey,

      Önünüzde 14 yıllık bir ödeme dönemi var. Biliyorsunuz sisteme 10 yıl ödeme yapıp 4 yıl ödeme yapmadan da 56 yaşını bekleyebilirsiniz. Ancak tavsiyem 14 yıl boyunca ödeme yapmanız. 1500 tl maaş için yüklü miktarda sisteme girmeniz gerekir. Tavsiyem sizi zorlamaycaksa sisteme en az 500 TL ile giriş yapın ve ara ödemelerle de destekleyin. Böylece 14 yıl sonra istediğiniz maaşa yakın bir maaş alabilirsiniz. Bes’de alacağınız maaşınız içeride değerlenmeye devam edeceğinden enflasyondan etkilenmeyecektir.
      İyi çalışmalar

  61. Burcu Hanım merhaba,

    42 yaşındayım. 2007 yılında Anadolu Hayat’dan emekli oldum.11 yıl prim ödedim.Ve emekli olunca toplu paramı almaktansa 3 ayda bir gelir sigortasına geçtim. Ama nedense her sene aldığım maaş ve kar payı oranı düşüyor. Şu anda 3 ayda bir komik bir maaş alıyorum. Toplu paramı ya da en azından birikimimin bir kısmını bireysel emeklilik sistemine yatırmayı düşünüyorum. Benim sizden öğrenmek istediğim sisteme girerken 20.000 tl yatırdıktan sonra her ay 250-300 civarı prim ödeyerek ilerde ne kadar emekli maaşı alabilirim? Maaş oranını %1 gibi düşünebiliriz anladığım kadarıyla. Ama ömür boyu maaş istersem bu oran değişiyor mu? Yani bu sistemde her yıl maaşı belirlemek daha mı avantajlı? Emekli olduktan sonra ömür boyu 1o00-1500tl arası maaş almak mümkün mü yoksa her şekilde birikiminiz bitene kadar mı faydalanıyorsunuz?

    Ya da hiç para yatırmadan sadece aylık prim ödeyerek bireysel sisteme girmek daha mı avantajlı olur benim için?

    Teşekkür ederim.

    • Esma Hanım Merhaba,

      Sisteme 20.000 tl ile girip aylık da 300 tl öderseniz önünüzdeki 10 yıllık ödeme sonunda sisteme 40.000+20.000 tl kadar bir rakam yatımış olacaksınız. Bu değerlenmemiş ham haliyle size söylüyorum. Bu 60.000tl lik tutar başta toplu para yatıracağınızdan ötürü fonlarda ilk aydan itibaren getiri getirmeye başlar ki bu da 10 yılın sonunda size 2,5 katı kadar bir para getirisi sağlar. Tabiki fonların getirisine bağlı her şey. 52 yaşınızda emekli olabilmeniz için önünüzde 4 sene daha kalacak. Tavsiyem o sürede de prim yatımaya devam edin ve 56 yaşında sizinle her sene yenilelenecek olan yıllık gelir sigortasını yaptırın. Her sene size istediğiniz maaşı soracaklardır. Siz ne kadar isterseniz o maaşı alacak içerideki paranızda yine aynı fonlarda değerlenmeye devam edecektir. Ama içerdeki para elbetteki size maaş ödendikçe eriyecektir. Siz ömür boyu maaş isterseniz de bunun hangi maaşa denk geldiği size söylenecek ve siz de ömür boyu o maaşı alacaksınız. Bu iki seçenek de size bağlı. Yani ister maaşı belirleyip ilerde düşürebilir isterseniz de yaşı belirleyip size ayarlanacak maaşı tercih ederseniz.

      Toplu para yatırmanın avantajı bahsettiğim gibi fonlarda hemen değerlenmeye başlaması avantajdır. Düşünün ki aylık yatırdığını 300 tl nin size getirisi mi daha iyi olur yoksa 20.000+300 tl nin mi size getirisi daha iyi olur. Fonlar kendini ancak 2-3 yılda toplar aylık ödemelerde. Ancak toplu paralarda getiriyi daha çabuk görürsünüz. Tercih sizin.

      Umarım yardımcı olabilmişimdir. İyi çalışmalar dilerim.

  62. İlginiz için çok teşekkür ederim Burcu hanım. Son bir şey daha sormak istiyorum. Her ay ödeme yapmak yerine 3 ayda bir ödeme yapmak bir avantaj sağlar mı acaba?

  63. Merhaba
    1- ödemeler dışında aidat,vergi,işletim ücreti gibi ödemeler ortalama ne kadar olabilir.mesela ödemeler dışında bu ücretler ortalama yıllık ne kadar olabilir?
    2-devlet memuru bireysel emeklilik ödemesini maaşından otomatik kesilmesi talimatı verebilir mi ve bunun bir getirisi var mı?
    3- bir aileden iki kişinin ayrı ayrı ücret yatırarak(200+200 gibi) sisteme girmesi mi yoksa bir kişinin tek toplam ücretle(400 gibi) girmesi mi hem fon getirileri hem de kesintiler açısından daha avantajlı olur.
    teşekkürederim

    • Ekrem Bey Merhaba,

      1- her şirkerin kendine ait bir yönetim gider kesintisi vardır bu maksimum aylık %8 dir. Yine giriş aidatlarının alınması da şirketten şirkete değişir. Bu amaçla bu tür soruların yanıtlarını hangi şirketle görüşecekseniz onlara sormanız gerekli.
      2- Dilediğiniz bir hesap numaranızdan otomatik olarak Bes ödemeniz kesilebilir. İster bankamatik ister kredi kartı gibi. Bunun herhangi bir getirisi yok. Yalnızca kredi kartından kesilirse kredi kartlarının sağladığı puanlardan kazanabilrisiniz
      3- Ben bir aileden iki kişi yerine tek bir kişinin yaptırması taraftarıyım. 200 tl nin fonalara yönelnemesiyle 400 tl nin fonlara yönlenmesi arasında fark olacaktır. Ayrıca iki ayrı giriş aidatı ödeyecek iki ayrı kesintilere maruz kalacaksınız. Gerek olmadığını düşünüyorum.

      İyi çalışmalar

  64. sorularıma bu kadar açık ve ayrıntılı cevap vermeniz çok hoşuma gitti.gerçekten yararlı oldu.
    teşekkürederim.

  65. ben 29 yaşındayım ve %40 özürlü raporum var.şu an kamuda özürlü grubunda çalışıyorum .ben de bireysel emekliliğe geçmek istiyorum.siz bana hangi bankayı tavsiye edersiniz.bu rapormdan dolayı kaç yaşında emekli olurum.bilgi verirseniz sevinirim.

    • Metin Bey,
      Bireysel emeklilik bir hayat sigotası olmadığı için siz de 56 yaşında emekli olacaksınız. Ben şu aralar yaptırmak isteyen müşteri adaylarına arkadaşımın da çalıştığı Vakıf emeklilik’i öneriyorum. Dilerseniz cumcum66@gmail.com a telefon numaranızı bırakabilir size geniş bilgi vermesi için arkadaşımı yönelendirebilirim. Dilerseniz de sektördeki şirketleri araştırabilirsinz.

  66. merhaba;
    eşim ve ben bireysel emeklilik sistemine girmek istiyoruz birkaç bankadan araştırma yaptım en çok ilgimi anadolu hayat emeklilik çekti çünkü 10 yıl sonra emekli maaşı verebileceklerini söylüyorlar benim bildiğim 56 yaşından önce maaş alınması mümkün değil peki anadolu hayat bunu nasıl yapabiliyor? yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

    • Bireysel emeklilik sisteminde emekli maaşı sadece 56 yaşında verilir. Şirketteki bireysel emeklilik değildir de birikimli hayat sigortası olabilir. Oradaki çalışanlardan geniş bilgi almanızı tavsiye ederim.

  67. merhaba;
    ben 22 yaşındayım, düzenli olarak maaşı olan bir işim var.(1400 tl)
    bireysel emekliliğe başvurmak istiyorum,
    benim amacım 10 yıl boyunca primlerimi ödeyip ve 32 yaşında paramı toplu şekilde çekmek. 56 yaşını bekleyip maaş bağlatmak istemiyorum,
    her ay 100 tl ödeme niyetindeyim, 32 yaşına geldiğimde ortalama benim elime toplu olarak ne kadar para geçer , yardımınızı rica ediyorum
    teşekkürler, normal şartlarda ben bes’e girmesem 100*120= 24000 tl param olucak.(10 yıl sonunda) BES bana 24000 tl üzerinde bir miktar mı vaadediyor? cazip yönleri nelerdir?

    • Umut Bey Merhaba,

      Öncelikle ödediğiniz 100 tl her yıl %10 luk bir artışla dönemin tefe tüfe oranına göre artıış gösterecektir. Bu nedenle sisteme ödediğiniz para 15.000 civarı olacaktır. Bu parayı yastık altında biriktirirseniz elbetteki sadece bu miktarla sınırlı kalırsınız ancak BES paranızı çeşitli fonlara aktardığından ve devlete uzun vadeli borçlanma kaynağı sağladığından bu paranız daha yüksek miktar değerlenecektir. Thmini miktar 27-30 civarı biriken paranızdan unutmayın da 10 yıl sonra çıktığınızda sistem birikmiş miktarın üzerinden %10 kesinti yapacaktır. Bu amaçlar her halükarda aylık ödeme durumunuza göre daha avantajlı olduğunu söyleyebilirim.
      Düşündüğünüz bir şirket yoksa tel numaranızı cumcum66@gmail.com a mail atarsanız sizi vakıf emeklilikte çalılan uzamn bir arkadaşıma yönlendirip daha geniş bilgi almanızı sağlayabilirim.

      İyi çalışmalar

  68. 100*120= 12000 tl olucak yanlış yazmışım 🙂

  69. merhaba ben alman vatandasiyim ama mavikartim var bireysel emeklilik icin basvurabilirmiyim

  70. tesekkür ederim ben borclanarak emekli olunmuyor besde olamazim mavikartla sannetmistim almanyada bir türk bankasiyla anlasabilirmiyim yurtdisindan ödemelerde bir sorun olurmu nasil yapabilirim senede birkere mesela 5000 euro ödesem olurmu eyer 56 yasimda mesela 500000tl birikmisse ayda 5000tl ömürboyu maasmi aliyorum tesekkürler

  71. bekir serdengeçti

    iyi geceler burcu hanım vakıf emeklilikten babamın emekli olması için kayıt yaptırdım 150 tl ile giriş yaptım 4 aydır ödüyorum babam 48 yasında 10 yıl düzenli bir şekilde bu parayı yatırdıgım sürece babam 10 yıl sonra aylık ne kadara maaş alabilir ve ne kadar süreyele alabilir cevaplarsanız sevinirim

    • Bekir Bey, 10 yıl sonra sisteme yaklaşık 22-24.000tl civarında para yatımış olacaksınız. BU para iki katına çıkacağı düşünülürse ağlık 500 tl gibi bir maaş bağlanma ihtimali var. Bu maaşı ömür boyu seçeneği şeklinde alabilir ya da yaşı düşürerek miktarı fazlalaştırabilir babanız. Daha yüksek bir maaş için ödemeyi arttırmanızda fayda var.

  72. bekir derdengeçti

    anladım burcu hanım ama ama 10 yıl sonra 18.000 tl gibi bir rakam cıkıyo ortaya 24.ooo değil bir de komik maaşlardan bahsedilio işte 100 lira felan diye öyle bir durum vgar mı m10 yıl sonra hayal kırıklığına uğramayalım ii günler.bir de vakıfbank bireysel emeklilik sizce nasıl iyi midir

    • Bekir Bey,
      Her yol enflasyona karşı paranızın değerinin korunması için aylık katıkı payınızda artış olur. 150 tl bi sonraki yıl 167 tl gibi bir rakam olabilir. Bu yüzden ortalama 24.000 tl dedim. Vakıf emeklilik şuanda keisntileri en az olan şirket. Gayet iyi seçim.

  73. anladım burcu hanım ömür boyu maaş almak istediğimizde bu biriken 24.000 liranın yüzde 2 simi yansıyo ömür boyu maaş olarak?? 480 tl cıkıyo..

  74. bekir serdengeçti

    anladım burcu hanım biriken paranın yüzde 2si mi maaş olarak yansıtılıyo 24.000 tl ise 480 lira 10 yıl sonra 480 lira maaş mı alacak 480 lira 10 yıl sonra şimdinin 100 lirası gibi olur ama o nasıl saglanacak

  75. cuneyt karapinar

    burcu hanım, öncelikle vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim,

    1.sorum annem ile ilgili;
    annem 48 yaşında 2010 1.aydan itibaren katkı payları ödeniyor.
    2010 k.payı aylık 125 tl — 2011 k.payı aylık 135 tl şuanda. 10 yıl sonra annem 58 yaşında emekli olur ortalama ne kadar maaş alır, kaç yaşına kadar devam eder, farazi 70 yaşına kadar denildi sonrasında herhangi bir toplu para çekme varmıdır?

    2.sorum kendimle;
    şuanda 26 yaşındayım, boyle bir sisteme dahil olsam, ayda 200 tl odesem, 58 yaş şartını biliyorum, 58 yaşında emekli maaşım ne olur ortalama, ayrıca toplu para çekme durumum ne olur?

    ilginize tekrar teşekkür ederim.

    • Cüneyt Bey,
      Sisteme ortalama 20.00 tl yatıracak anneniz ve 58 yaşında emekli oalcak. Bunun da sistem 10 yılda 2-2.5 kadar arttırır. Emekeli olduğunuzda sizinle yıllık gelir sözleşmesi imzalanız ve siz kaç yaşına kadar nek adar para alabileceğinizin anlaşmasını yapabilirsiniz. Gelelim size. 56 yaş öncelikle emekli olmaz yaşıdır ve 26 yaşında şimdilik kaç tl emekli alacağınız düşünmeyin. Bence sisiteme dahil olun. Yaşınız çok müsait.

      İyi çalışmalar

  76. Hüseyin Ertürk

    merhaba
    anadolu hayata eşim için bes başlatmayı düşünüyorum en düşük 75 tl ile başlayabiliyoruz. burada merak ettiklerim şunlar ;
    1-) yıllık artışlarla 10 yıl sonunda 15000 tl civarında bir para birikiyor bunu 10 yıl sonunda çekmek istediğimde %10 kesinti yapılarak verildiğine göre nekadar toplu para alabilirim?
    2-) eşim için yaptığım ödemeler maaşıma ek olarak yatırdığım oradan %15-20 muafiyet sağlar mı? sağlaması için muhakkak benim üzerinden mi bes e giriş olması lazım?
    3-) 10 yıl boyunca bir vadeli hesaba 60 ay vadeden(%8.25 civarı vade evadelide) 100 tl yatırsam 10 yıl sonunda kazanç olarak bes ile e- vadeli hesap arasında biriken miktar oranın rakamsal olarak ne olur?

    • Hüseyin Bey merhaba,
      Öncelikle size kesin hiç bir rakakm veremem. Tamamen farazi rakamlar üzerinde konuşuyorz burada. 10 yıl uzun bir zaman ve %10 luk kesintiyle çekmek istediğinizde paranızı 10 yıl boyunca iyi değerlendiğini düşünürsek fonların 8-9000 tl karda olabilrisiniz.
      Vergi muafiyetsinden yararlanabilmeniz için ödeyen kişinin sizin olmanı gerek. Sizin kredi kartınız ya da hesabınızdan kesilmeni. Dekontu mutemede ilettiğinizde gerekli işlemler başlar.
      20 yıl boyunca vadeli bir hesaba 100 tl yatırsanız bireysel emeklilik kadar çok getirmeyecektir. Bankaların fazi oranlarını %20 lerde verdiği zamanda bile BES daha iyi getiriyordu. Çünkü bu sistem develete uzun vadeli borçlanma kaynağı sağlıyor.5-6. yıllar sonrasında getirinin farkını görebileceksiniz.

      İyi çalışmalar

  77. iyi günler diliyorum,öncelikle bizleri aydınlattığınız için teşekkür ederim.Benim sorum şu şekilde ,ben şuan 21 yaşındaym aylık 150 lira ödemeli yaşıyorum vakıf emellige ,bana yıllık %12 gibi bi kazançtan bahsettiler ama pek inandırıcı gelmedi.25 yıl ödeme yaptığım takdirde de 250 bin liralık bi hesap çıkardılar.bazı sitelerden ana paranın hiç artmadigindan şikayet eden kimselerin parasını geri almak istediklerini okudum .açıkçası kafam karışık ,üye oldum ama gi mi ettim kötü mu bilmiyorum.

    • Talat Bey Merhaba,
      Sistem uzun vadeli bir sistem olduğu için ilk yıllarda kazanç beklememek gerekir. İlk yılda %12 lik bir kazanç aylık ödeyenler için rüya gibi açıkcası. Ancak toplu para yatırırsanız bu mümkün olabilir. Siz o kadarlık bir artışı sebaat ederek 5. yıldan itibaren alırsınız. Sisteme erken yaşta girmekle kesinlikle akıllılık etmişsiniz. 10 yıl sonrasında ne kadar doğru bir karar verdiğinizi anlayacaksınız ama dediğim gibi biraz sebaat etmek gerekir.

  78. devlet memuruyum vergiden muafiyet ne kadar olacak katkı payını arttırdığım zaman muafiyet de artacak mı yani aylık 500 tl ödersem benim vergimden ne kadar düşülecek yani 135 tl öderken diyelim 20 tl vergiden düşülüyorsa bu 500 tl ye çıktığında o oranda artacak mı?

    benim eşim ev hanımı aynı zamanda çocuğum var 4 yaşında onlarıda bu sisteme geçirdiğimde vergiden aynı şekilde ayrı ayrı yararlanabilecek miyim

    • Merhaba,
      Hangi vergi diliminde iseniz o kadar bir vergi indiriminden yararlanırsınız. 135 tl ye eğer 20 tl alabiliyorsanız 500 tlde de ona göre elbette artacaktır geri dönüşler. Beni bazı müşterilerim sırf bu geri dönüşleri de değerlendirmek için başka bir bes hesabı daha açıyorlar. Eşiniz ve çocuğunuza da BES yapabilirsiniz ancak 18 yaşından küçük olna çocuğunuz ya sizin ya da eşinizin adına açılacaktır. Ve aynı şekilde onlar da vergi muafiyetinden yararlanabilirler.

  79. iyi günler bese bir senede toplu olarak ödeme yapilabilinirmi mesela su an 29 yasindayim hersene 3000tl ödesem 56 yasinda kac tl aylik alabilirim yaklasik

    • BES e toplu para yatorabilrisinzi elbette. Yıllık ödemelerde bulunabilirsiniz. Dilerseniz bes yaptıracağınız şirketten bir similasyon isteyin. Onlar size her sene 3000 tl ödeme yaparsanız her yıl ne kadar içerde birikeceğini aşağı yukarı söyleyebilirler. 27 yıl var daha önünüzde. Yıllık 3000 tl size güzel bir gelecek hazırlayacaktır.

  80. almanyada bir türkbankasina müraacat edilebilinirmi türkiyeyemi gitmek lazim birde alman vatandasi mavikarti olanlarin bir sorunu olmazmi

  81. merhaba ben anadolu ev hanımı emeklılik programını yapıp ödiycem ama çok kararsızım burdaki yorumlarıda okudum dahada kararsız kaldım bana daha da net bir cvp yazarsanız sevinirim özellikle cumali bey bu arada 32 yaşındayım bu sene başlıcam şimdiden tşk

    • Merhaba,
      32 yaş bes e girmek için güzel bir yaş. Eğer emekli olacağım ve buraya yatırdığım parayı 56 yaşıma kadar unutacağım diyorsanız kesinlikle yaptırmanızı tavsiye ederim.

  82. Merhaba burcu hanım 3 yıl’dır vakıf emeklilik te düzenli bir şekilde aidat yatırıyorum.
    sorum şu; benim yatırım fonu büyüme amaçlı hisse sen emek yat fonu
    diğeri, gelir amaçlı kamu borç arç emek yatırım fonu acaba bu fonlar ne kadar doğru yoksa başka fonlar tercih edermisiniz iyi çalışmalar teşekkür ederim

    • İlker bey merhaba,

      hisse senedinin yıılık geitirilerine bakarak hareket edin derim ben. Hatta tüm fonların yıllık getielrine bakın. Hangisi artı değerdeyse yıl boyunca ona yatırım yapmanızda fayda var.

  83. Merhaba burcu hanım 3 yıldır vakıf emeklilikte aidat yatırmaktayım ve fonlar konusunda kararsızım hangi fonları seçmeliyim

  84. 2005 yılından bu yana dengeli fon da yaptığım birikim şu an 10.000 tl.civarında.Aralarda durdurmalarda yaptım.10 yılı tamamlayıp bir daha ödeme yapmayı düşünmüyorum.47 yaşındayım.aylık 150 tl ödüyorum şu an için.emekli olunca maaşım ne kadar olur?Birikimimi toplu olarak almak mı,aylık almak mı daha avantajlı sizce?…

    • 4-5 yılınız kalmış anlaşılan Aynur Hanım. Bence arada durdurmanıza rağmen çok iyi birikim yapmışsınız. 10 yıl sonra ödemeyi düşünmüyorsanız şimdiki ödemelerinizi eğer durumunuz müsaitse arttırmanızda fayda var. Hatta eğer ki maaş alma düşünceniz olursa 56 yaşınıza kdar ödeyin derim. Brikiminizi 10 yıl sonra alırsanız %10- 56 yaşınızda toplu alırsanız 3.75 lik bir kesinti oluyor. Eğer çalıştığınız kurum varsa ve emeklilği sizi tatmin etmeyecekse bireysel emekliliğinizi 56 yaşından sonra maaşa çevirmenizi öneririrm.

  85. ibrahim günes

    ben alman vatandasiyim mavikartim var bildigim kadariyla borclanarak emekli olunamiyor bireysel emeklilikte nasil

    • Özgür Bey Merhaba,

      Bes yaptırmayı düşünüyorsanız size birkaç kişiyi yönlendirebilrim dilerseniz. Konu hususunda iletişim kurmak için burcusokumus@gmail.com‘a mail atabilirsiniz. 32 yıllık bir ödeme döneminden bahsediyoruz. Ne kadar yatıracağınızı bilemeden fonların ne getireceğini bilemden bir tahmin yapmak imkansız 32 yıl sonrası için. İyi çalışmalar

  86. Merhabalar öncelikle bu konuda bizleri aydınlatmaya çalıştığınız için teşekkür ederiz. Bu konuda herkes tedirgin bir okadar meraklı , acaba ne olacak acaba maaşa bağlanacakmıyız sorusu kafaları kurcalıyor, sizin yanıtlarınızı takip ederek kendimce bir sonuca vardım ama sizin ağzınızdan duymak daha sağlıklı olur, Ben, 32 yaşında başvurumu yaptım 6. yılana girdim nisan 2012 tarihinde yıllık artış oranında yıllık ödemeyaparak 2.400 tl ödeme yapacağım, şuanada toplam biriken miktarım 15. 800 küsüratı aşmış durumda . Fonlara gelince bunu uzmanlar kendileri ayarlıyor, bono, likit, eurobond dolar, eurobond euro, hisse, uluslar arası karma, dengeli ve atak fon larla hesap yönetiliyor, ilk ödemeye başladığım miktar yıllık 1.500.00 tl ile başladım şimdik ise başta söylediğim gibi 2.400. tl aşmış durumda . Sizce ortalama yukarı aşağı maaşım ne olur bizi şehir hayatında idame ettirecek bir maaş aalabilirmiyiz teşekkürler

    • Merhaba,
      Öncelikle yıllık ödemeler her zaman daha karlıdır bu konuda içiniz rahat olsun. Çünkü küçük miktarların bir anda bir fona gitmesi var bir de büyük miktarın bir anda fona gitmesi var. Dolayısıyla büyük para görünce fonlar kendini daha çabuk toplayıp getirisini daha kısa sürede gösterecektir. Sistemin karını yavaş yavaş görüyor olmanız gerek. Fonlarınız da takip ediliyorsa emekliliğiniz şuandaki rafahını koruyacak güzel bir maaş bağlatabilrisniz.

  87. Burcu Hanım merhaba,
    Nisan 2011’de başladım BES’e. Her ay 178,75 kendim yatırıyorum, 143 de şirketim benim adıma yatırıyor. Topalmda 321,75 TL her ay BES’e aktarıyorum. 27 yaşındayım şu an. Her ay brüt maaşımın belli bir oranında BES’e aktarıyorum maaşımı. Şirketimde belli oranda kendisi ekliyor. Dolayısıyla maaşım zamlandıkça yatırmış olduğum katkı payıda artmış oluyor. Aldığım fonlar en riskli olarak adlandırılan “Büyüme Amaçlı Hisse Senedi” fonları. İnternetten de sürekli takip ediyor ve arada mevcut ekonomik durum ve kendi ekonomi bilgim vasıtasıyla fonlarımı değiştiriyorum. İnternette bana birikim tahmini olarak 2041 yılında (katkı payımı artırmadığım varsıyımı altında) 423.378 TL ve 200.831 TL olmak üzere(2 hesabım var çünkü hem benim hem de şirketimin açtırdığı) toplamda 624.209 TL olarak öngörülüyor. 2041 yılında emekli olmak istediğimde şu anki katkı payımıın da artmadığı varsayımı altında 624.209*0,01 =6.242 TL maaş alacığımı söylüyorsunuz. Yukarıda baya bir yorum okudum. Bu şekilde analdım. Yanlış anladığım bir şey olabilir mi? 6.242 TL maaş almak bi emekli için çok fazla gibi geliyor kulağıma. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

    Saygılarımla.

    • Merhaba,

      Hesaplama şekli doğru ancak birikim tahmininde hata var. Önünüde yatımanız gereken 29 yıl var siz eğer ödemelerinizi değiştirmezseniz 178×12=2136×29=61.944 TL eder. Getirilerle de bu tutar en fazla iki ya da iki buçuk katına çıkar. Dolayısıyla 423.378 Tl biraz abartılmış bir tutar olmuş.

  88. ıyı bayramlar..ben 26 yasımdayım ve anadolu hayat gelecegım emeklılık planı odmesıne 6 ay once basladım…benı sıgorta yapan acente gorevlısı 209 ve 210 fonları almamın en ıyısı oldugunu soyledı ve dogrultuda ıslem yaptık.fakat fonlar konsunda hıc bırsey bılmıyorum ..ne sıklıkla hangı fonlarla degıstırmelıyım bır bılgım yok…aylık 135 tl odeyerek 10 yıl sonra sıstemden cıkmayı planlıyordum fakat yazılanları okuyunca 56 yasına kadar beklemenın en ıyısı oldugunu dusundum.pekı 56 yasında ne kadar toplu para cekebılırım veya emeklı maası baglatmak ıstesem ne kadar baglatabılırım(70 yasına kadar ).bırde fonlar konusunda yardımcı olursanız cok sevınırım

    • Yalçın bey merhaba,

      Öncelikle her emeklilik şirketinin kendine ait fon getirileri olduğunu belirtmek isterim. Ancak bahsettiğiniz fonlar hiç duymadım. İçeriklerini öğrenebilriseniz daha çok yardımcı olabilriim size. Şu anda garantili fonlar Kamu Borçlanma fonu idir. Ancak fon payınızın %40 lık miktarını buna vermenizi geri kalanını ise riskli fonlara dağıtmanızı öneririm bir süreliğine. Yılda 6 kez değiştirme imkanınız var. Piyasa şartlarına göre fonları değiştirmekre fayda var. Daha önünüzde 30 yıl var. Biraz içerdeki paranız biriksin sonra emeklilik miktarı üzerine konuşalaım bence. İyi bayramlar size de.

  89. 56 yaşında yatırdığınız miktarın 2 katını alın ve %1 ini hesaplayın. Size aşağı yukarı maaşınızı verir.

  90. 56 yaşına kadar yatırdığınız paranın 2 katını alın sonra da %1 ini hesaplayın size aşağı yukarı maaşınızı verecektir.

  91. Merhaba, bu ay 100 TL ile Bes’e başlamayı düşünüyorum, yaşım 34 , 56 yaşına kadar aylık %10 artan taksitlerle toplamda 22 yıl 95.450 TL ödemiş olacağıma göre bunun da 2 katını hesaplarsam 190.000.-TL üzerinden aylık %1 maaş bağlatmak istersem bugünkü rakamla 1.900.-TL alabileceğim öyle mi? Bu arada param HSBC fonlarında değerlenecek , iyi bir seçim mi sizce ? En iyisi ölene kadar mı maaş almak, çok uzun yaşanması durumunda biriken parayı aşan tutar ne oluyor peki ?

  92. merhaba yalçın bey
    yaklaşık 20 yıldır ayda 200 dolar yatırılıyor benim için. kısa zaman sonra emekli olucam. paranın hepsini çekersem ne kadar çekebilicem ve 20 yıl maaş istersem ne kadar maaş bağşanıcak bana merak ediyorum.

  93. BES’e 2 ayrı poliçe ile girmek istiyorum…Katılım parası ödemeyeceğim.Daha sonra zararım olur mu?Teşekkürler

  94. süleyman özgenc

    iyi günler burcu hanim
    yasim 35 ve yurtdisinda yasiyorum
    esim ve ben bireysel emeklilige basvurmak istiyrouz esimin yasi 32
    düsündügmüz miktar adam basi 300 tl
    size sorum bu fonlarin riski nedir cok garanti fonlar varmi ilerde bu fonlar para kaybina neden olabilirimi
    ve 56 yasina geldigimizde asag yukari kac para alabiliriz
    ve bu yasta baslasak parayi cekmek mi yoksa emeklige baglayip bekletmek mi karlidir
    simdiden cok tessekkürler

  95. slm
    annem 11 veya 12 yıl önce ihlas sigortadaydı sonra ihlas sigorta ankara emeklilik oldu şimdi aeogn emeklilige gecti annem emeklilik süresi 10 yıldı fakat on yıl gecti hala emekli olmadı annem aylık para alması için ne yapmamız gerekiyor aylık maaşa baglatmak için kac para yatırmamız gerekiyor

  96. Merhaba,
    24 yasindayim 2 yildir bireysel emeklilik icin 82tl katki payi oduyorum 56 yasimda alacagim tahmini parayi nasil hesaplayabilirim?Ayrica 32 yasimdan sonra ayni ya da farkli bankalarla baska bir bireysel emeklilige daha baslayabilr miyim?

  97. merhaba 2007 den beri vakıfbank hayat birikim sigortasına üyeyim.2011 mart ayında hesabı dondurdum.yatırdıgım para 5.330 civarında şu andaki toplam param ise 5.440 şaka gibi yani.zarar etmediğime şükretmeliyim.şimdi ben bu parayı bireysel emekliliğe aktarsam acaba karlı mı çıkarım yoksa zararlı mı?bireyselin daha avantajlı oldugunu söylediler.ama diğer taraftaki 5 senem yanıcak ve çekerken param kesintiye ugrayacak ne yapmalıyım?

  98. MURAT ÖZTÜRK

    Merhabalar 25 yaşındayım aylık 200TL 31 yıl yatırırsam 75 yaşıma kadar maaş almak istesem aylık ne kadar alabilirim tahmini bir rakam söyler misiniz?
    İlginiz için teşekkür ederim.Esen kalın.

  99. slm.ben 44 yasindayim ve yurtdisinda yasamaktayim. Turkiyede hic calismisliyim yok. Bende bireysel emeklilikten yararlana bilirmiyim.

    Eyer yararlana biirsem, pesin 13.000 ytl ve ayda 5000 ytl yatirirsam 56 yasinda kac ytl emekli parasi alirim.saygilar

  100. ozur dilerim pesin 13000 ytl ve ayda 500 ytl demek istemistim!!!

  101. bana hangi sigorta sirketini tavsiye edersiniz? devlet garantisi olan bir sirket olsun!

    • Tum bireysel emeklilik sirketleri sistem olarak devlet garantisindeler zaten. Emeklilik dusunuyorsaniz burcusokumus@ gmail. Com a mail atabilirsiniz. Birkac sirket oradan onerebilirim.

  102. ibrahim günes

    merhaba ben alman vatandasiyim mavikartim var türkiyeden bireysel emeklilik icin basvurabilirmiyim

  103. Merhabalar,

    Oncelikle forumda yazanlar fazlasiyla yol gosterici oldu. Fikrinizi ogrenmek istedigim konulara gelecek olursam.
    21 yasindayken; Yapi kredi Bes sistemine 40 ay kadar minumum tutarda aylik odeme yaptim. Paramin suan icin degeri 4.000 tl civarinda. Zaruri. Sebeplerden oturu dondurmak durumunda kaldim ve giris aidatimin yarisi ertelendi.
    1: 120-40= 80 ay daha sisteme prim yatirirsam 56. Yasinda emeklilige hak kazanabilirim degilmi? Toplu odeme ,aylik maas veya belirli sureli maasa?
    2: Sistemin mantalitesi 56 yasina kadar likitleri bes fonunda tutmak, kisaca uzun vadeli yatirim, bu dusuncem dogrulunu birde sizden duymak istiyorum.

    Ilginiz icin tesekkur ederim.

    Berkay.

  104. merhaba bu toplam bırıkımın % 1 dedıgımız maas olumle son bulan maas mı yoksa yıl mı belırlıyorum nasıl oluyor

  105. merhaba burcu hanım. ben de bese basvurdum 6 ay oldu sanırım sikayetvar sitesine girdim üye oldugum şirketle ilgili 3 sene bese aidat yatırmış kişiler paralarını cekmek istemişler ama kar etmemiş hatta yüzde beş veya on zarar ediyorlar cekerken stopaj kesintisiydi galiba ondan dolayı peki siz 10 sene sonra iki katına ckar dediniz 3 sene sonra da yüzde yürmü artması lazım degil mi ortalama fonlara göre değişir ama herkes şikayetci. acaba 3 sene oldugu için mi böyle yardımcı olursanız sevinirim

    ayrıca ben eşim adına birikimli hayat sigortasına üyeyim bir bucuk yıl oldu onun üyelerini de takip ettim 10 yıl yatırmıs icerdeki para artmamıs hatta cekerken yine yüzde 5 civarında zararları var 🙂 nedeni hayat sigortası oldugu için vefat teminatı vs. ler için kesinti oluyormus bunu anladım.benim sorum bu sistemin en iyi yanı 10 sene sonra emekli maaşı gibi maaaş alınıyor olması ben ben bu şekilde 10 sene para yatıracagıma bir sisteme toplu olarak yirmi milyar yatırsam bana yine emekli maaşı gibi verip diğerini değerlendirebiliyorlar denilmişti. böyle bir sistem var mı varsa detaylı acıklarmısınız kesinti miktarları dahil yönetim gideri üye ücretivs.

    • Hakan Bey,
      Sistemdeki fonlar kedini ancak 5 yı sonra toplamaya başlar dolayısıyla 5 yıldan sonra yatırdığınızı üzerine birikimlerinizi görmeye başlarsınız. 10 yıldan önce sistemden çıkarsanız %15 kesintisi vardır. 10. yılda %10 ‘dur. Birikimli hayat sigortalarında %60 ı birikimde değerlenirken %40 ı hayat s igortasına gider dolayısıyla bes gibi %100’ü birikime yönlendirlmez. bu sebeple daha düşük bir birikim elde edersiz.

  106. ben 43 yaşındayım aylık 200tl yatırdığım taktirde 56 yaşına geldiğimde emekli olduğumda nekadar maaş alırım

  107. merhaba ben ödememi 2 sene durdurmuştum.yeniden ödemek istesem geriye dönük 2 seneyi ödeyerek mi yoksa bugünden itibaren mi geçerli olur?

  108. 4 yıl sonra yatırdığım parayı geri alabilirmiyim

  109. Merhaba mart 2013 de dolacak birikimli hayat sigortam var..Şu anki değeri yaklaşık 41600 TL.Mart 2013 de de yaklaşık 43000 Tl olacak gibi…Bana hep ömür boyu maaş alacağım söylendi ve pazarlık ,süreli yıldan hiç bahsedilmedi.Hatta sorduğumda 43000 TL lik bir birikimle aylık yaklaşık 240 TL maaşın ömür boyu verileceği söylendi…Anadoluhayat emeklilik beni yanılttı mı

  110. merhaba ben 24 yaşındayım 1 senedir yatırıyorum 200 tl bende 56 yaşına gelince ne kadar maaş alırım benim biraz kafamı karıştırdılar az olur falan diye bana bi yardımcı olursanız sevinirim bide 3 sdevamlı yatırınca parayı 3 sene sonunda çekebiliyomuyuz nasıl oluyor

  111. mesela 100.000 birikmisse hesapta ömürboyu 1000tl maasmi aliyorum

  112. Merhabalar,
    26 yaşındayım şuan ve 250 tl den yapıkredıden aylık bes ödüyorum fakat şuan bir fonlama hesabı seçmedım danışman bana uygun olanı seçecegını söyledı siz ne önerirsiniz? ayrıca 10 yıl sonra çekersem ne kdr çekmış olurum zararım buyuk olur mu yada 56 yaşında aylık getırısı neolur?
    Şimdıden teşekkurler

    • yatırı sanışmanınız eminim isizn için en güvenli fonları önermiştir be kamu fonlarını tercih ediyorum. 10 yıl sonra çekerseniz %10 kesintiniz lacaktır. son girdiğim posttabes ile iligili değişiklikler mevcuttur.

  113. önelikle size teşekkür ediyorum size 2 sorum olaçak benim adım fatih 3 yıldır bes emeklilikteyim ayda 300 tl ödüyorum 24 yaşında başlamıştım ve 10 yıl daha ödemeyi düşünüyorum yani 13 yıl ödemeyi düşünüyorum benim sorum bu fonlar kafa karıştırçı hagi fonu terçih etmeliyim uzun vadede hangi fonlar daha iyi olur bunun bilgisini müşteri hizmetleri vermiyor benim sizden istediğim sizin öneriniz ne olur uzun vadede hangisini terçih etmeliyim ve ben bu emekliliğe ilk başvurumda bana 10 yılın sonunda içeride değerlenen paranın yüzde birini maaş olarak bağlanaçağını ve 56 yaşında da paradan bişi eksilmeden emekli olaçağım söylendi bu alaçağım para da yatırdığım paranın pirimiymiş yani 150.000 tl varsa 10 yılın sonunda ayda bir 1500 tl alaçam ve 56 yaşında da emekli olaçam inşallah yeterinçe açıklayıçı olmuşumdur bana bu konuda yardımçı olursanız sevinirim timdiden teşekkürler bu arada kusura bakmayın ç yazıyorum çünkü klavyedeki diğer harf bozuk .8

  114. pardon ben yanlış yazdım ayda bir değil 3 ayda bir 1500 tl alaçağım ayda bir değil yani içeride biriken paramın yüzde birini 3 ayda bir 150.000 birikmişse 3 ayda bir 1500 tl bu sorumu özür diliyerek böyle düzelteyim ve şunu da sorayım benim param içeride ne kadar olur çok çok teşekkür ederim

  115. merhaba ben fatih ve 28 yaşındayım bireysel emekliliğe 25 yaşında girdim öncelikle burcu hanım size teşekkürler ediyorum ve benim 2 sorum olacak eğer bunlara cevap verirseniz çok sevinirim ben 3 yıldır bireysel emeklilik sistemindeyim her ay 300 tl ödüyorum bu fonlar kafamı karıştırıyor uzun vadeli düşünüyorum en az 10 yıl daha kalmayı düşünüyorum sizce hangi fona yatırım yapmalıyım düşünceniz nedir. ve ben emekliliğe ilk geçtiğimde bana 10 yıl kaldığım takdirde biriktirdiğim paranın % 1 alabileceğim söylendi yani 100.000 biriktiyse bana 3 ayda bir 1000 tl vereceklerini söylediler ve 56 yaşına kadar böyle olacakmış 56 yaşından sonra değerlenen para üzerinden bu sefer her ay para açacakmışım bu doğrumu ve 13 yılda her ay 300 tl ödersem ne kadar param birikmiş olur şimdiden teşekkürler

    • öncelikle emeklilik hakkı 56 yaş olduğu için emeklilik şirketi siz 56 aşınızı doldurduğunuzda sizinle iletişime geçerek aylık-3 aylık… maaş teklifi yapacaklardır. siz yaş belirlersiniz atıyorum 75 yaşınak adar maaş alamak istiyorum şeklide, onlarda içerideki birikime göre size bir fiyat çıkarırılar. Fonlara gelirsek; kamu fonları şuanda en güvenli fonlardır.

  116. Merhaba,

    Ben sisteme (Anadolu Hayat) askerlik sırasında girdim. Bireysel emeklilik sistemini bize sunan kişi 10. yılın sonunda 56 yaşını beklemeksizin emekli olabileceğimizden bahsetmişti. Bu durumun gerçekçiliği nedir?

    Not: Sistemde TSK mensubu olarak görünüyorum.

    • 10 yıl sonra emeklilik hakkı kazanırsınız ancak sistemden paranizi toplu olarak çekebilirsiniz. Maaş bağlatmak istiyorsanız 56 yaşına kadar beklenemiz gerekli. 10. yılda çıkarsanız da %10 stopaj kesintisi uygulanır.

  117. abi diyelim ayda 200 tl yatırdım 50 de devlet katkısı etti 250 10 yılda etti 30000 lt yaşım 27. fonun getirisiyle 10 yıl sonra bu para nekadar olur. ve emekli oldugumda parayı toptan almak istersem ne kadar alırım. ve eger ödeyemez hesap dondurursam paramı fonlarsa işletebilirmiyim. donan süre 10 yıllık sözleşmenin içine girermi.

  118. babamaaşister

    dostum ver yarra gitsin buralara para yatıran okuz dür

  119. merhabalar,

    öncelikle yukarıdaki postların neredeyse yarısını okudum yalnız tam durumumu anlatanı bulamadım.durumum şu ;

    anneme (ev hanımı) bireysel emeklilik yaptırmak istiyorum.51 yaşında kendisi ilk taksiti bu yıl yatırdık (150 tl)

    1- daha erken emekli olabilir mi ?
    2-tahmini şekilde emekli olduğunda (eğer 10 yıl sonunda emekli olacağını varsayarsak) ne kadar maaş alabilir?

    annem için her şey 🙂 sitenizi çok yararlı.sözlükler de tavsiye edeceğim sizi

  120. Merhaba, benim sorum biraz cin fikirlik uzerine. 2013 ocak ayindan itibaren devlet ilave olarakher yatan paraya yuzde 25 katki payi verecegini soyluyor. 10 sene dolmasina yakin yuklu bir miktar yatirsam mesela 100.000 tl 1 ay sonrada 10 senem dolmus olsun. 1 ayda 25000 tl kazanmis olacagim. Ve hemen tum parami cekecegim. Buna bi engel var mi? Eger yoksa cookkk kazancli bi yatirim. ulkemizde zengin sayisi artar 🙂

  121. Merhabalar, annem 60 yaşında ev hanımı ve şimdiye kadar emeklilikle ilgili hiç bir girişimimiz olmadı emekli maaşı olmadığı için çok üzülüyor Onun için söz konusu sisteme aylık 100 tl düşünerek 12000 tl toplu yatırarak onu hemen emekli yapabilir miyiz?Maaşını hemen almaya başlarmı yaklaşık ne kadar alır? Şimdiden teşekkürler

  122. KEMAL KUTLUDAĞ

    SLM BEN KEMAL 30 YAŞINDAYIM BES GİRECEM AYLIK 100YTL YATIRCAM 10YILDAN SONRA ARA ÖDEMELİ OLARAK 56 YAŞINDA NE KADAR EMEKLİ MAAŞI ALIRIM TEŞEKKÜRLER

  123. OKTAY
    MERHABA BURCU HANIM TÜM SORU VE CEVAPLARI OKUDUM TESEKKÜRLER yasim 40 , 33 yasinda yani 2007 de BES yaptim YILLIK 2000 tl basladim VE BU SENE 3200 tl oldu 4 kere daha ödücem 10 doluyor sonra 56 yasina kadarda yillik 2000 tl ödemeyi düyünüyorum 56 yasinda nekadar aylik alabilirim simdiden tesekkürler

  124. slm ben şuan 42 yaşındayım 42000tl le girdim 10yılsonra ayrılabilirmiyim kesintisiz 56 yaşını bekliycemmi 3aylık olarak yaptım fakat 1000tl olaraktahmini bir rakam verebilirmisiniz ne kadar elime geçer toplu almak istiyorum

  125. selam gercekten guzel acikliyorsunuz tesekkur ederim hic kimseye baska bir sey sormaya gerek kalmadi kolay gelsin

  126. mehmet ali kaya

    i.g ben 28 yasındayım 06.06.2010 tarıhınden bu yana avıvasa bıreysel sıstemındeyım sunadakı toplam param 5.198.64 tl olmus hıc cıkmak ıstemıyorum ne yapmamı dusunursunuz..

  127. Merhaba Burcu Hanım,
    05/11/1972 doğumluyum. BES ‘ne 2013 ocak ayı itibariyle kendi adıma iki poliçe oluşturularak girdim. Ödemelerin her biri için aylık 100 tl dir. Yani iki poliçe için 200 tl dir.
    Soru:
    1) BES ‘de sadece bana ait 2 ayrı poliçe bulunmaktadır. Bu durum nasıl değerlendirilmektedir?
    2) Bu poliçelerin her birine maksimumum ne kadar yatırırsam % 25 devlet katkı payından yararlanabilirim?
    Örneğin; Sadece benim adıma ait olan BES ‘de her bir poliçe için aylık asgari ücretin bürütü kadar yatırmam halinde Devletin % 25 lik katkısından yararlanabilir miyim?
    3) Sadece bana ait iki ayrı poliçenin olmasının avantajları ve dezavantajları nelerdir?
    Şimdiden bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.
    Saygılarımla,
    S.B.

  128. ben2007 başladım 156 ödüyorum yaşım41 56 yaşına gelirsen nekadar aylık alırım

  129. merhaba

    anadolu hayat emeklilikte baslayan 20/02/2006 da 322 tl ile ödeme yaptığım bireysel emeklilik hesabım var.şuanda 29 yaşındayım.bu sistemi başlatırken bize 10 yıl sonra emekli olacaksınız ister toplu alım isterseniz maaş bağlanabilir diye bir bilgi verdiler.şimdi ben 56 yaşıma kadar bekleyecekmiyim?

    şimdiden tşkler

  130. bensenede 10000tl yatiri
    yom on sene sonra ne kadar alcam maas yas46

  131. MRB BEN 2003 TE ANADOLU HAYAT SİGORTASI YAPTIRDIM VE ŞU AN BİTİ 4 SENE 60 İKİ SEN 75 1SENE 100 BİRSENE 110 BIR SENE 125 BİRSEDE 140 YATIRDIM VE YASIM 42 HEMENDE MAAŞA BAĞLANIYORMUŞ AMA 3 AYDA BİR MAAŞ VERİYORLARMIŞ ACABA NE KADAR MAAŞA BAĞLANIR CEVAP LÜTFEN İİ AKŞ

  132. YORUMLARINIZ FACEME GELİRSE MEMNUN OLURUM

  133. merhaba burcu hanim benim size sorum ben 2013 bu sisteme giri$ yaptim ilk hetapta 4000 ödeme yaptim 15 sene sonra emekli olursunuz dediler ben bu para miktarini hersene daha vazla ödersemi daha iyi olur yoksa aylik ödememi yapsam bide 15 sende öddigim paranin iki katinimi alirim t$k ederim bilgileriniz icin

  134. 35 yaşındayım , 2 yıl önce Annem beni bireysel emekliliğe sokmuştu , Ben pek bilgi sahibi olmadan girmiş bulundum . Şimdi işlerimden fırsat bulduğum şu sıra biraz araştırma yapıyorum . Her halükarda avantajlıdır diye girmiştim neticede tasarruftur .Ama Açıkçası pek bilgili değilim . Size birkaç soru sormak istiyorum ;

    2 yıl önce bilgi sahibi olmadan bankacı bana bazı notlar yazdırmış onlardan bakarak size soracağım ;

    1- Ayda 112 tl ödüyorum ve 10 yıl düzenli olarak bunu yapacağım hatta bir 10 yıl daha yani toplamda 20 yılda yapacak sabrım ve imkanım var tamda 56 yaşıma geleceğim . Şimdi burada 73.000 tl bir toplu parayı çekebileceğimi not etmişim (ama 10 yıl mı 20 yıl sonunda mı emin değilim ? ) yüzde 25 vergi desteğinden falan bahsediliyor . Peki Ben bu parayı maaş olarak almak istesem ömrümün sonuna dek mi alacağım yoksa bu miktar kadar mı ?

    2- Bu bilgilerime göre 112 tl yi 20 yıl ödersem örneğin bugünkü para ile 1.000 tl maaşı toplamda kaç sene alabilirim (yani kaç yaşıma kadar ) .

    Saygılarımla

  135. Size zahmet olacak ama sizden bir ricam var , mümkünse bana detaylı bir hesap yapabilir misiniz ? parama nereden ne kadar vergi gelecek ya da nereden ne kadar hangi şartta kesinti olacak ve toplamda çekeceğim para ne kadar olacak ?

    Durumum ;

    %25 devlet vergi desteği ? , 2 yıldır 112 tl ödüyorum ,18 yıl daha ödeyeceğim ( planlıyorum ) yani tam 56 yaşıma geldiğimde 20 yıl boyunca 112 tl ödemiş olacağım …

    1- Toplam birikmiş ve toplu çekebileceğim miktar ne olur ?

    2- 56 yaşımdan örneğin 70 yaşıma kadar alacağım maaş ne kadar olur ?

  136. ben 23 yasinda ev hanimiyim aylik istedigim kadar yatirabiliyormuyum. birde ben para yatirmaya basladigimda esimin saglik guvencesinden yararlanmaya devam edebiliyormuyum

  137. şuan annem 56 yaşında bu sisteme geçmesini istiyorum her ay 200 lira ödemeyi düşünüyorum 10 sene sonra 66 yaşına gelince ne kadar maaş alır not önceden 5 bin lira toplu para yatırıcağım

  138. Merhaba ben 2009 11 ayda emekliliğe girdim bu güne kadar 46 ayda yatırdığım miktar 9500 lira birikense 10500 yaşım 8.8.2022 yılında 10 seneyi ve 56 yaşı doldurarak emekli olacağım bana ne kadar birikkmiş para veririler yada 80 yaşıma kadar ne kadar maaaş bağlarlar. ??

  139. Merhaba, 16.05.1976 doğumluyum. Devletin verdiği %25 katkıyı duyunca bireysel emeklilik cazip gelmeye başladı. Lakin hangi banka daha sağlamdır, hangisiyle bu sözleşmeyi yapayım,bilemedim.Bana birkaç banka önerirseniz memnun olurum. Limit olarak ayda 200 Lira yatırmayı düşünüyorum. Ayrıca nerelere yatırım yapmak mantıklıdır sizce? Ayrıca 56 yaşına kadar kaldığımı düşünürsek ve 65 yaşına kadarda emekli maaşını alacağımı düşünürsek, az çok ne kadar maaş gelir ayda? Şimdiden verdiğiniz bilgiler için teşekkürler…

  140. Oncelikle kolay gelsin aylık 200 tl ödüyorum her yıl ortalama 50 tl fazla ödeneğimi varsayalım ben 10 yıl sistemde kalırsam toplu para alabiliyormuyum ve devlet katkısı kazancı ile birlikte ortalama ne kadar para birikir şimdiden teşekkürler kolay gelsin

  141. Merhabalar; ben 35 yaşındayım 2011 yılında 100tl, 2012 yılında 109tl 2013 yılında 116tl olarak AHE bireysel emeklilik için prim yatırıyorum. Memur olduğum için ödemelerimi en düşükten yapıyorum. Böyle en düşükten gidersem 1o yıl sonunda toplu ve maaş olarak kaç tl alabilirim? Yada sizce ne yapmalıyım bana yardımcı olurmusunuz? 10 yıl içinde vefat edersem mesela 5 yıl prim yatırıp kızım ne kadar para alabilir? Teşekkürler…

  142. yağmur gündüz

    merhaba,anneme bireysel emeklilik ödüyorum.2009 yılının mayıs ayı itibariyle.10 yıllık.ve annem 54 yaşında şuanda.150 tl ile başladım.her yıl ocak itbariyle arttı ödeyeceğim tutar.3 ayda bir bankaya ortalma 600 lira ödiyorum.banka benden 3 ayda bir çekiyor tutarı.annem bu kalan 4 yıl sonnda ne kadar maaş alır?aylık olrak .ölene kadar.birde ölene kadar almasının riski nedir?

  143. ben 6.5 yıldır katkı payı ödüyorum. tam 10 yılımı doldurup 56 yaşı beklemeden maaş alabiliyormuyum. maaş alamıyorsam toplu para alabiliyormuyum. toplu paramı alabiliyrsam herhangi bir kesinti yapılacakmı

  144. Merhabalar oncelikle yrdmci olursanz sevinirim .22yasindayim bireysel emeklilik icin her ay para yatrmak istyorm .2emeklilik arasnda kaldm szce yapikredi emeklilige mi yatrmalym yksa anadoluhayat emeklilge mi yrdmci olun lutfn kfam karsik

Yorum bırakın